BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lángra lobbanhat Franciaország – ezúttal nem a gyújtogatók, hanem az elektromos fogkefék és világító tornacipők a ludasok

A francia hulladékkezelő üzemekben duplájára nőtt a háztartási cikkekben található lítiumelemek, akkumulátorok vagy elektronikai hulladékok által okozott tüzek száma. Ha ezeket kidobáskor nem távolítják el, a hagyományos hulladéktelepeken összetörnek és kigyulladhatnak.

A délnyugat-franciaországi Lot régióban található Syded hulladékkezelő üzemben a vállalat naponta akár 80 tonna háztartási és üzleti hulladékot is összegyűjt, válogat és kezel – írta a Politico.

elektromos szemét
tűz
francia
A francia hulladékfeldolgozókban egyre több a tűz / Fotó: Biosphoto via AFP

A 266 alkalmazottnak pedig nap mint nap kell keresnie olyan tárgyakat, mint például

  • elektromos fogkefe,
  • egyszer használatos cigaretta,
  • világító cipő,

amely az egész helyet felgyújthatja.

Ha 4 vagy 5 évvel ezelőtt kérdeznek, azt mondtam volna, hogy időről időre előfordulnak tüzek, de most a tűzveszély határozza meg a mindennapjaimat – mondta Hervé Coulaud, a sydedi üzem környezetvédelmi igazgatója a lapnak.

Kiderült, hogy a probléma az akkumulátorokkal van: konkrétan a lítiumion-akkumulátorokkal. Ahogy a technológia fejlődött, és az akkumulátorok kisebbek és hatékonyabbak lettek, egyre több háztartási cikkben jelentek meg, a zenés születésnapi képeslapoktól a túl nedves állapotban sípoló pelenkákig.

De ha ezeket az apró áramforrásokat nem távolítják el, és nem dobják el külön, amikor egy tárgyat kidobnak, akkor a hagyományos hulladéktelepekbe kerülnek, és összetörnek.

És ez az a pillanat, amikor meggyulladhatnak, és lángba boríthatják az egész helyet.

A francia környezetvédelmi minisztérium ipari szennyezéssel és kockázatelemzéssel foglalkozó hivatalának adatai szerint megduplázódott a lítiumelemekkel vagy elektronikai hulladékkal kapcsolatos tüzek száma a francia hulladékkezelő létesítményekben 2019 és 2023 között.

A számok azonban nagymértékben alábecsülik a probléma mértékét. A legtöbb egyéb köz- és magánhulladékkezelő létesítményhez hasonlóan a Syded is csak azokról az incidensekről számol be, amelyekben a tűzoltóság érintett, nem pedig a sok mást, amelyet maguknak sikerül ellenőrizniük és elhárítaniuk.

Más uniós országokban, például Belgiumban és Hollandiában, a helyi önkormányzatok hasonló tendenciákról tanúskodnak. Wendy de Wild, az önkormányzatokat és közvállalatokat képviselő holland szervezet, a helyi hulladékkezelésért és -gyűjtésért felelős NVRD vezérigazgatója a POLITICO-nak elmondta: minden héten van egy tűzeset emiatt.

A tüzek gyakoribbá válásával a hulladékkezelő üzemeknek többletköltségeket jelentenek

  • a védőfelszerelések beszerzése,
  • a személyzet képzése
  • és a növekvő biztosítási díjak fizetése

miatt. 

Egyre többen kérik az Európai Uniót, hogy vizsgálja felül a hulladékgazdálkodási szabályokat

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.