BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 329. napja – az izraeli hadsereg a gázai-egyiptomi határon marad

null
Összefoglaló:

Az izraeli biztonságpolitikai kabinet Joáv Galant védelmi miniszter ellenében megszavazta, hogy az izraeli hadsereg továbbra is jelen legyen a palesztin lakosságú Gázai övezet és Egyiptom határánál fekvő, úgynevezett Philadelphi tengelyen. A voksolás során nyolc miniszter, köztük a miniszterelnök igennel szavazott, Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter tartózkodott, a védelmi miniszter pedig ellenezte a döntést – írta a Times of Israel.

izraeli háború, hadsereg, Gáza
A gázai–egyiptomi határon maradnak az izraeli hadsereg katonái / Fotó: AFP

A tengelyen, a határsávban maradó erők elhelyezkedésének térképét a hadsereg készítette el, és az Amerikai Egyesült Államok beépítette az elhurcolt izraeliek visszatérését célzó túszalkutervezetbe, melyet a palesztin iszlamista Hamász szervezet elutasított.

Galant és a védelmi szervezetek képviselői a kormányülésen közölték, hogy biztonsági szempontból nincs szükség arra, hogy az izraeli hadsereg a Philadelphi-sáv körzetében maradjon, szerintük enélkül is lehetséges a válaszadás a biztonsági kihívásokra, lehetséges az erők kivonása a túszalku részeként. A maradás mellett szavazó miniszterek úgy vélték a megbeszélésen, hogy

  • ez a döntés közelebb hozza a megállapodást,
  • habár ez az egyik legvitatottabb, a megállapodást akadályozó izraeli követelés a Hamásszal és Egyiptommal szemben.

A miniszterek szerint a határozat világossá teszi a Hamász számára, hogy kompromisszumot kell kötnie ebben a kérdésben, mint ahogyan a háború befejezésére vonatkozó követelése kapcsán is belement az alkuba.

Benjámín Netanjáhú miniszterelnök a vitában kijelentette: a tavaly október 7-i tragédiát, vagyis a Hamász fegyvereseinek izraeli területen végrehajtott terrortámadását az okozta, hogy a tengely nem volt Izrael kezében. Szerinte hatalmas mennyiségű fegyvert juttattak át ezen a helyen a gázai terrorszervezetekhez. Kijelentette, hogy ez a helyzet nem fog megismétlődni, és Izrael eltökélt szándéka, hogy ezentúl a kezében tartsa ezt a határszakaszt.

Egy héttel korábban a miniszterelnök beleegyezett abba, hogy a hadsereg vonuljon vissza több száz méterre a Philadelphi tengelynél; de ez az engedmény nem vezetett áttöréshez a túsztárgyalásokon.

Izraeli tankok is állomásoznak az úgynevezett Philadelphi tengelynél / Fotó: AFP

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten telefonon tárgyalt Netanjáhúval, és nagyobb rugalmasságra kérte az izraeli kormányfőt a Gázai övezet déli része és az egyiptomi fennhatóság alatti Sínai-félsziget közötti határszakasz ügyében. Az izraeli és egyiptomi katonai szakemberek az elmúlt hónapokban alternatív, kompromisszumos megoldási javaslatokról tárgyaltak, például föld alatti sorompóról, érzékelőkről és kamerák vagy megfigyelőtornyok építéséről a fegyvercsempészet megakadályozására. Felmerült nemzetközi erők esetleges bevonása is.

Az egyiptomi közvetítők ellenezték Izrael katonai jelenlétének a fenntartását ezen a részen, de beleegyeztek abba, hogy a kormányfő kérésére hozzáadják a Hamászhoz eljuttatott módosított túszalkujavaslathoz a Philadelphi és az övezet közepén lévő Necer tengelyen maradó izraeli katonai jelenlét követelését, amely nem szerepelt a Hamász által elfogadott korábbi, Joe Biden által májusban bejelentett tűzszüneti és túszalkutervezetben.

Humanitárius segélyt szállító konvojt lőtt szét Izrael Gázában

Előre egyeztetett, segélyt szállító konvojra lőttek izraeli lövészek. Az ENSZ felháborodott a történteken, és azonnali vizsgálatot követel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.