BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael miatt szünetel az ENSZ segélyszállítása

Az ENSZ gázai tisztviselői arról számoltak be, hogy jelenleg szünetel a segélyszállítmányok szállítása, mivel Izrael kiürítési parancsot adott ki a Gázai övezetre. A tisztviselők szerint a Gázai övezet egész területén le kellett állítani a munkát Izrael miatt.

Az ENSZ-nek le kellett állítania hétfőn humanitárius műveleteit a Gázai övezetben egy újabb izraeli kiürítési parancs miatt; a hadsereg ezúttal az övezet középső részén lévő Deir el-Balah menekülttábor elhagyására szólította fel a civileket – közölte egy meg nem nevezett, magas rangú ENSZ-tisztviselő.

UN distributes food aid in Gaza under Israeli attacks, Izrael, ENSZ
Izrael miatt szünetel az ENSZ segélyszállítása / Fotó: Anadolu via AFP

A Gázai övezetben ebben a táborban dolgozik a legtöbb ENSZ-segélymunkás azóta, hogy néhány hónappal ezelőtt az alkalmazottaknak a civilekkel együtt el kellett hagyniuk a rafahi tábort az övezet déli végén.

Az a fejlemény, hogy a Deir el-Balah-i tábort is el kell hagyniuk, azt jelenti, hogy az övezetben már sehol nem tudnak dolgozni e pillanatban

– mondta az illető. Ez tényszerűen van így, nem arról van szó, hogy hivatalosan leállítják a munkát, azt nem tehetik meg, mert az embereknek szükségük van a segítségükre – tette hozzá.

Az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet között tavaly október óta dúló háború alatt az ENSZ már többször megakadt a humanitárius munkában, de olyan még soha nem történt, hogy semmit ne tudtak volna csinálni. Most ilyen helyzet állt elő, de amint lehet, folytatják, és ott ahol tudják – jelentette ki.

Teherán Izraelt tartja felelősnek a Hamász vezetője, Iszmáíl Hanije ellen elkövetett július 31-i merényletért, a történteket Aragcsi korábban az iráni állami médiának nyilatkozva „Irán biztonsága és szuverenitása elleni megbocsáthatatlan támadásnak” minősítette a történteket. Az izraeli vezetés hivatalosan nem kommentálta Hanije meggyilkolását, de Izraelben és világszerte is úgy tartják, hogy a zsidó állam áll a művelet mögött.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.