BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Joe Biden tűzszünetre szólította fel Izraelt

A Fehér Ház egyre frusztráltabb a gázai háború folytatása miatt. Joe Biden tűzszünetre szólította fel Izraelt.

Joe Biden amerikai elnök felszólította Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy egyezzen bele a Hamásszal kötendő tűzszünetbe – jelentette a Bloomberg.

tűzszünet
Netanjahu és Biden a Fehér Házban – az amerikai elnök tűzszünetet sürget / Fotó: Samuel Corum / Bloomberg

A két vezető, akiknek a konfliktus miatt feszült a viszonya, csütörtökön beszélt egymással. Biden ígéretet tett arra, hogy támogatja Izraelt az Irán és a szövetséges milíciák, például a Hezbollah által jelentett újabb fenyegetésekkel szemben, egyúttal hangsúlyozta, hogy a közel tíz hónapja tartó háború regionális következményei egyre súlyosbodnak. Kijelentette azt is, hogy Iszmail Haníje, a Hamász politikai vezetője és a csoport kulcsfontosságú tárgyalópartnere meggyilkolása „nem segített” a folyamatban. Irán és a Hamász Izraelt tette felelőssé a gyilkosságért. Izrael nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy felelős lenne a merényletért. 

Tensions Ramp Up in the Middle East | Retaliatory strikes between Israel and Iran and its allies have increased since a July 19 drone attack by Houthis in Tel Aviv.
Fotó: Bloomberg reporting / Bloomberg

A Katar, az USA és Egyiptom közvetítésével zajló tűzszüneti tárgyalások hónapok óta húzódnak. A két fél a Biden által májusban felvázolt terven dolgozik, amely szerint a harcok kezdetben hat hétre szűnnének meg, és néhány túszt, valamint az izraeli börtönökben lévő palesztinokat szabadon engednék. A második és harmadik szakasz további foglyok kiszabadításához és a háború végleges befejezéséhez vezetne. 

Akadályok a tűzszünet előtt 

A fegyvernyugvás előtti egyik fő akadály az, hogy Izrael nem fog beleegyezni olyan tűzszünetbe, amelyről úgy gondolja, hogy korlátozná a háború újrakezdésének és a Hamász elpusztításának lehetőségét. Haníje halála ráadásul tovább fokozta a közel-keleti zűrzavart. 

A merénylet néhány órával azután történt, hogy Izrael célba vette és megölte a Hezbollah egyik magas rangú parancsnokát, Fuad Shukr-t Bejrútban, Libanon fővárosában. Izrael megerősítette, hogy ő követte el a támadást, mondván, Shukr volt a felelős az izraeli ellenőrzés alatt álló Golán-fennsíkon a múlt hétvégén végrehajtott rakétatámadásért, amely 12 gyermeket és tinédzsert ölt meg.
Irán és a Hezbollah bosszút esküdött Izrael ellen, Teherán pedig utasította biztonsági erőit, hogy mérjék fel a zsidó állam elleni támadás lehetőségeit. Ezúttal 

Irán bosszúja talán még hevesebb lesz, mivel nagyon kínos, hogy egy külföldi vezetőt gyilkoltak meg a fővárosa szívében. 

A lehetőségek között van egy Izrael elleni újabb közvetlen támadás, továbbá az is, hogy megbízottjait ráveszi az ország elleni támadások fokozására, valamint, hogy szerte a világon izraeli érdekeltségek ellen intézzen támadásokat.  

A kőolajban gazdag térségben növekvő feszültségek hatással vannak a globális piacokra. Az olajárak szerda reggel óta emelkednek, az izraeli sékel pedig az elmúlt több mint négy év legrosszabb hete felé tart. Netanjahu csütörtökön közölte, hogy 

Izrael nagyon magas szintű készültségben van és felkészült bármilyen forgatókönyvre.


 

Az amerikai politikát ismerő személyek szerint a Fehér Ház közvetítők segítségével figyelmeztetéseket küldött Iránnak, a Hezbollahnak és a jemeni húsziknak, hogy ne eszkalálják tovább a helyzetet.
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.