BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Kamala Harris

Zsákolja a kampánypénzt Kamala Harris

Nagyot megy a demokraták elnökjelöltje – legalábbis a támogatók gyűjtésében. Kamala Harris tizenegy nap alatt több donort szerzett, mint Joe Biden 135 nap alatt.

Kamala Harris alelnök, a demokraták elnökjelöltje kampányának első 11 napja alatt több mint 2,4 millió adományozót gyűjtött össze – közel 200 ezerrel több támogatót, mint Joe Biden elnök több mint egyéves kampánya alatt. Az adományozói hullám a Szövetségi Választási Bizottság legfrissebb adatai szerint 201 millió dollár egyéni adományt hozott kampánya és a Demokrata Párt számára ebben az időszakban.

Kamala Harris
Kamala Harris több támogatót és több pénzt is szerez, mint Biden / Fotó: NurPhoto via AFP

A Bloomberg elemzése szerint a Harris-adományozók kétharmada korábban nem járult hozzá Biden kampányához vagy a Demokratikus Nemzeti Bizottsághoz ebben a választási ciklusban. A hét csatatérállam közül Harris Georgia, Észak-Karolina és Wisconsin államban szerezte meg a legnagyobb adományozói növekményt. Bidenhez képest minden államban nagyobb átlagos adományokat kapott, legfőképpen Arizonában.

Kamala Harris jobban teljesít a csatatérállamokban, mint Biden

Az adatok adnak némi támpontot arra nézve, hogy Harris belépése az elnökjelöltek küzdelmébe miként alakítja át a választói preferenciákat. Már július 21-én megdöntötte az egynapos adománygyűjtési rekordot, amikor Biden helyett ő lett a demokraták elnökjelöltje. (A számok nem tartalmazzák a közös adománygyűjtő bizottságoknak nyújtott közvetlen hozzájárulásokat, ezeket negyedévente teszik közzé.)

  • Georgiában július 21–31. között közel 66 ezer adományozó volt, 
  • szemben a Biden-éra alatt regisztrált 53 ezerrel. 
  • A Harris iránti lelkesedés az államot az adománygyűjtés terén lemaradó helyről a többi csatatérrel, például Michigannel és Wisconsinnal egy szintre emelte. 
  • Az abszolút számokat tekintve csak a hagyományosan demokrata irányultságú Kaliforniában és New Yorkban volt nagyobb a növekedés, államonként 23 ezer fővel. 

Georgiában a Harrisnek, illetve a Demokrata Nemzeti Bizottságnak adományozók 72 százaléka első alkalommal támogatott pártot. 

Más déli államokban, köztük Észak-Karolinában is megugrott az első adományozók száma, mióta Harris elindult a versenyben. Alabama, Louisiana és Mississippi rendelkezett a legkevesebb Biden-adományozóval egy főre vetítve, így ez az eredmény különösen értékesnek számít Harris kampányának.

Georgia állam egyébként azért is különösen fontos a demokraták számára, mert évtizedekig republikánus fellegvárnak számított, Biden viszont 2020-ban elhódította. A Real Clear Politics legfrissebb közvélemény-kutatási adatai szerint azonban most – ahogy Észak-Karolinában is – szűken ugyan, de Trump vezet. 

A kampányok kezdete óta gyűjtött pénz
 

A pártpreferenciák egy másik mérőszáma, az adományok nagysága is elmozdulást mutatott Harris felé a kulcsfontosságú csatatérállamokban. Nevadában 13 százalékkal nőtt az átlagos adományösszeg, Arizonában 45 százalékkal kasszírozott többet Harris, mint Biden. Nevada az elmúlt választásokon folyamatosan csatatérállam volt, Arizona 1996 óta először fordult át a demokraták irányítása alá 2020-ban.

Nagyon belehúzott az adománygyűjtésbe Harris júliusban

Trump kampánya 139 millió dollárt gyűjtött júliusban, abban a hónapban, amikor a volt elnök ellen merényletet kíséreltek meg, és amikor a republikánus nemzeti konvenció hivatalosan is elnökjelöltté választotta. Ez kevesebb, mint a fele annak a 310 millió dollárnak, amelyről Harris kampánya számolt be az elmúlt hónapban. A demokraták augusztusban az ActBlue valós idejű adománygyűjtési adatai szerint eddig 297 millió dollárt gyűjtöttek.


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.