BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína felszólította az USA-t, hogy maradjon ki a dél-kínai-tengeri területi vitából

Az Egyesült Államok Manila mellé állhat a Kína és a Fülöp-szigetek közötti területi vitában – legalábbis Peking ettől tart. Vang Ji kínai külügyminiszter és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a kínai fővárosban találkoztak, ahol megvitatták a feszült helyzetet.

Kína óva intette szerdán az Egyesült Államokat attól, hogy a Fülöp-szigetek mellé álljon a Peking és Manila közötti dél-kínai-tengeri területi vitában és az ebből fakadó összetűzésekben, valamint a térség stabilitását fenyegető legnagyobb veszélynek nevezte az Egyesült Államok támogatta Tajvan függetlenségi törekvését. Elítélte a kínai termékekre kivetett amerikai vámokat és azt, hogy Washington korlátozza a fejlett technológia Kínába áramlását.

CHIAYI, TAIWAN, 10 AUGUST: Military personnel inspect a M2000-5 French fighter jet after it landed during a demonstration as part of an Air Force open house event, at an air base in Chiayi, Taiwan, on 10 August, 2024. The event is held in the midst of escalating geopolitical tensions in the Taiwan Strait and between the United States and China. The People’s Liberation Army has also increased its military presence with war planes and vessels in the South China Sea, or the West Philippines Sea in recent months. Daniel Ceng / Anadolu (Photo by Daniel Ceng / ANADOLU / Anadolu via AFP) Kína
Nagy a feszültség Kína és az USA között, és a helyzet tovább romlik / Fotó: Anadolu via AFP

Ez és még sok más téma Vang Ji kínai külügyminiszter és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pekingi tárgyalásain volt napirenden. 

A feszültséget okozó kérdések megtárgyalása mellett beszéltek arról is, hogy a két ország miként mélyítheti tovább kapcsolatát és együttműködését, valamint hogy újabb találkozóra van szükség államfői szinten a legutóbbi, tavaly novemberi San Franciscó-i találkozó után 

– jelentette a kínai állami média.

A két ország mindenképpen fenntartja a magas szintű eszmecserét és kommunikációt, valamint folytatja az együttműködést a kábítószer-ellenes küzdelemben, a bűnüldözésben, az illegális bevándorlók hazatelepítésében és az éghajlatváltozás káros hatásainak enyhítésében.

Megállapodtak abban, hogy a kínai és az amerikai haderő vezetői rendszeresen konzultálnak egymással a tévedésből fakadó konfliktusok elkerülése érdekében.

Sullivan szerdán kezdődött, háromnapos kínai látogatása az első Joe Biden amerikai elnök 2021. januári hivatalba lépése óta, valamint 2016 óta szintén ez az első alkalom, hogy amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Kínába látogat.

Vang Ji és Jake Sullivan legutóbb tavaly és idén Bécsben, Máltán, Washingtonban és Bangkokban is találkozott már.

Fegyverbe Peking! Létfontosságú a kínai hadsereg megerősítése – sürgeti Hszi

Jelentős katonai fejlesztéseket és teljes készültséget követelt a kínai elnök, Hszi szerint ugyanis a geopolitikai feszültségek hatalmas fenyegetést jelentenek az ország területi szuverenitására. A világháború kirobbanása óta régen volt ekkora veszély, mindenesetre készülnek rá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.