BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
RUSSIA-SUBMARINE-KURSK

Kurszk – a név, ami vérrel és rettegéssel fonódott össze

Az ukrán határhoz közeli orosz város környékén nem most vannak először harcok. Itt vívták a második világháború legnagyobb páncélosütközetét.

A csaknem 420 ezres orosz város neve már az ukrán betörés előtt elhíresült. A mai Kurszk helyén a régészek szerint már időszámításunk előtt a 4. század idején létezett település, azonban azt Batu Kán elpusztította 1237-ben – így tehát az első, Kurszk történetében vérrel írt fejezetig nem is kell olyan sokat visszatekerni az idő kerekét. A település egyébként 1508-ban csatlakozott az orosz államhoz, a szovjet időkben pedig fontos vasérckitermelő központ lett. 
Ha a térképre tekintünk, a város szinte pontosan rajta van a Kijev–Moszkva  képzeletbeli tengelyen, és Harkivtól északkeletre az első nagyobb város Oroszországban, közúton 130 kilométerre az ukrán határtól. 
A helyszín tehát adott volt ahhoz, hogy itt próbálják megállítani a 2. világháborúban brutális tempóban Moszkva felé nyomuló német hadseregcsoportot.

Panoramic,Aerial,View,Of,District,Of,Kursk,With,Houses,,Russia
Kurszk város madártávlatból / Fotó: Shutterstock

A legnagyobb páncéloscsata

A város drámai történelmének szerves része, hogy 1943 júliusában

itt vívták a történelem egyik legnagyobb páncélosütközetét. Az Öböl-háborúig bizonyosan a kurszki csata volt a világtörténelem legtöbb páncélosával vívott ütközete. 

Eltérően Sztálingrádtól, Kurszk környékén nem egy utcáról utcára folyó gyalogsági ütközetről volt szó, a számok azonban beszédesek: összesen 6 ezer harckocsi és önjáró löveg vett részt az itteni öldöklésben. Az egészen pontos adatok nem ismertek, de minden valószínűség szerint az oroszok szenvedték el a nagyobb veszteséget, forrástól függően 500-900 orosz harckocsit érhetett találat, és 250 ezer orosz katona halt meg a csatában, míg a németek nagyjából 400 páncélost és 30 ezer embert veszíthettek. 
Habár taktikailag az Erich von Manstein vezette német sereg nyerte az ütközetet, stratégiailag mégis az oroszok kerekedtek felül:

a kurszki csata után ugyanis a keleti fronton már képtelenek voltak kezdeményezni a németek, kizárólag a nyugat felé nyomuló szövetségesek lelassítására telt az erejükből.

K-141 Kurszk – az  atom-tengeralattjáró drámája

A második világháború után néhány évtizeddel ismét egy tragédia miatt került Kurszk a címoldalakra. Ezúttal nem a városban történt bármi elborzasztó, hanem a területétől több ezer kilométerre északra, a Barents-tengeren. 

2000 augusztusában ugyanis egy hadgyakorlaton vett részt az orosz Északi Flotta büszkesége, a már a Szovjetunió felbomlása után épített Kurszk atomtengeralattjáró. Az 1994-ben vízre bocsátott, Antyej-osztályú óriás azonban nem szolgált hosszan, a hajó 118 fős legénysége is a hullámsírban végezte. 

RUSSIA-SUBMARINE-KURSK
A Kurszk atom-tengeralattjáró – az Északi Flotta büszkesége rövid életű volt / Fotó: AFP

Bár a jelcini időkben hatalmas leépítéseket szenvedett el az orosz haditengerészet, és az eszközök karbantartása is sok esetben elégtelen volt, nem ez vezetett el a tragédiához. Mi több, egy évvel korábban a Kurszk sikeresen figyelte meg az Egyesült Államok hatodik flottáját a Földközi-tengeren. A 2000-es 

hadgyakorlat a legnagyobb esemény volt a haditengerészet életében aSzovjetunió felbomlása óta. 

A Kurszk feladata az volt, hogy hatástalanított torpedókat lőjön ki egy csatacirkálóra, ám az újonnan kifejlesztett torpedók nem működtek megfelelően, robbanást okoztak a tengeralattjáró fedélzetén. A második detonáció erejét jól jelzi, hogy egy 

két négyzetméteres lyukat ütött abba a hajópáncélba, amelnyek ezerméteres vízoszlop nyomását is ki kellett bírnia.

Nyugati szakértők később csodálatukat fejezték ki az orosz mérnökök előtt, hogy a két fedélzeti atomreaktor sértetlen maradt, így nem következett be atomkatasztrófa. 
Nem lehet tudni, hogy a legénység egy része meddig maradt életben, de halálukat minden bizonnyal fulladás okozta. 
Az orosz kormányzat viselkedése is sokatmondó: a tragédia idején Putyin elnök grillpartit tartott fekete-tengeri dácsájában, amit nem is szakított félbe, az orosz mentőhajók kompjai használhatatlan műszaki állapotban voltak, az orosz vezérkar a nemzetközi segítséget napokig elutasította.  

A kurszki betörés

A tengeralattjáró-tragédia után sokáig nem hallottunk Kurszkról. A nagy csendet Zelenszkij ukrán elnök törte meg néhány héttel ezelőtt. Az ukrán csapatok ugyanis támadásba lendültek, és betörtek Oroszországba – mai napig is gyorsan nyomulnak előre Kurszk-környékén. 
A céljuk a VG-nek nyilatkozó szakértő szerint az lehet, hogy csapatáthelyezésre kényszerítsék az oroszokat, azaz lelassítsák az orosz előrenyomulást délebbre, a Donbászban. A minap már olyan Zelenszkij-interjú jelent meg, amelyben az ukrán elnök paradox módon azt állította, hogy valójában a hadjárattal a békét készíti elő, mert egy „erős Ukrajna” képével jobb feltételeket tud kiharcolni a tárgyalóasztalnál. 
Hogy ez így lesz-e, azt jelen pillanatban nehéz megmondani. Ami viszont biztos, hogy 

a nemzetközi jogi helyzet jócskán változott, ugyanis Ukrajna is agresszorrá vált bizonyos mértékben.

Azt sem lehet tudni, hogy az Európai Unió meddig hajlandó támogatni egy nem kizárólag védekező, hanem támadó országot. Persze a júniusi választások mindössze felkavarták az állóvizet Brüsszelben, az alapvető széljárás egyelőre nem változott meg – és ezt Zelenszkij is pontosan tudja.

Kurszk–Csernobil párhuzam?

Nem elhanyagolható részlet Európa számára, hogy 

Kurszkban van a világ legnagyobb, még üzemelő RBMK atomerőműve. 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői a helyszínen vannak, és figyelmeztetnek: ugyan az eddigi támadások során nem sérült meg a reaktor, de a zaporizzsjaitól eltérően a Kurszki Atomerőmű nem bírja ki a rakéták becsapódását, és nem lehet kizárni egy a csernobilihez hasonló tragikus robbanást sem. A szinte kizárólag a Szovjetunióban épített, RBMK reaktorok tetejét nem zárták le olyan minőségű betontetővel, amely kibírna egy háborús helyzetet.

Kurszk – a besorozottak pokla

Ugyan mindkét fél komoly kommunikációs háborút is folytat, és igyekszik minden információmorzsát a saját érdeke szerint magyarázni, de Putyin elnök minden valószínűség szerint megszegte korábbi ígértét, és besorozott újoncokat is bőven küldenek a kurszki frontra –  értesült a Reuters.

Victory Day military parade in Moscow
Fotó: AFP

Tény, hogy az orosz férfiaknak 30 éves koruk előtt egy év szolgálatot kell teljesíteniük, ez évente nagyjából 280 ezer behívottat jelent. A Reuters szerint 

több fiatal sorkatona esett el Kurszkban, ezt a hírügynökség a családjaik közösségimédia-bejegyzéseire alapozza. 

Közben orosz civil társadalmi csoportok arra figyelmeztetnek, hogy a hadköteleseket sokszor félrevezetik, hogy álljanak be a seregbe, egyre nagyobb rajtuk  nyomás, hogy hivatásos katonává váljanak.

Alekszej Tabalov, a Sorköteles Iskola jogi támogatócsoport alapítója elmondta, hogy Kurszkban sok alacsony kiképzettségű besorozott van, akiket „kiszolgáló személyzetként” kezeltek. 

Sokan azt mondják, hogy még fegyverekhez sem jutottak 

– tette hozzá.
A valós helyzet ismeretlen, de a Kreml szóvivőjének nyilatkozata beszédes. Dmitrij Peszkov azt mondta: 

Ez a valóság eltorzítása, nem is kommentáljuk. 

Ennél kevésbé volt diplomatikus Apti Alaudinov vezérőrnagy, a csecsen akhmati különleges erők parancsnoka. Videóüzenetében azt mondta: 

Nem szabad a 18 éves sorkatonákból, akik férfiak, gyerekeket csinálni, akiket cumival a szájukban kell ágyba küldeni. 

„A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek szerepet kell vállalnia.”
Európai szakértők szerint, ha a besorozottak túl akarják élni a csatát, egyszerűen adják meg magukat az ukránoknak. 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.