BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Légy az ukrán–moldáv levesben – a gagauzok

Hosszabb szünet után ismét kiéleződött a gagauzok és a moldovai kormánnyal szintén faséban lévő Dnyeszter menti Moldáv Köztársaság és a chisineui moldovai központi kormányzat viszonya.

Gagauzia (hivatalosan a Gagauz Autonóm Terület) ismét ujjat húz a Nyugat felé húzó gazdaországgal, Moldovával. Az EU-irányelvekkel harmonizálni akaró moldovai oktatási minisztérium kiadta parancsba, hogy a diákoknak a 2024/25-ös tanévkezdésekor az első foglalkozás legyen az „Együtt a Békéért” szellemében – értsd Moldova, Ukrajna és a Nyugat egységének hangoztatásával. Ezt a programot az Európai Tanács is támogatta. Csak azért is a parányi autonóm terület a nebulók első foglalkozását a nacionalista gondolkodást serkentő autonómiának szenteli.

Gagauz Autonomous Region
Ismét kiéleződött a gagauzok és moldovali központi kormány viszonya / Fotó: AFP

Idén egy hosszabb szünet után ismét kiéleződött a gagauzok és a moldovai kormánnyal szintén faséban lévő úgynevezett Dnyeszter menti Moldáv Köztársaság (magukat egyébként „népköztársaságnak” hívják és a címerükben benne van a szovjet sarló-kalapács és az ötágú csillag) és a chisineui moldovai központi kormányzat viszonya. Mind a Dnyeszter mentiek, mind a gagauzok Moszkvába szaladtak panaszkodni – amely alaposan ki is használja az ukrajnai háborúban ezt a két, nem nagy, de az ellenfél, Ukrajna hátában lévő és a Kijevvel, Chisineuval egyaránt ellenséges képződmény szembenállását. Moszkva elsősorban politikai ütőkártyaként tekint a gagauzokra és a Dnyeszter mentiekre, tekintettel rá, hogy idén ősszel elnökválasztást tartanak Moldovában.

Moldova nyílt zsarolást, gazdasági és politikai nyomást gyakorol ránk, amelyet a szomszédos Ukrajnában folyó háború nyomatékosít

 – nyilatkozta idén tavasszal Vagyim Krasznoszelszkij, a még Moszkva által sem elismert Dnyesztermenti Moldáv Köztársaság (Transznyisztria) feje. Jevgenyija Gucul gagauz vezető ráduplázott a RIA Novosztyinak adott interjújában: „...ma Gagauzia szava nem hallatszik fel a moldovai kormányig. Minden lehetséges módon semmibe veszik a gagauzok jogait és érdekeit”.

A mintegy százharmincezer, magát gagauznak valló ember Ukrajna déli részével, az odesszai nagymegyével határos, csaknem kétezer négyzetkilométernyi (egy kisebb magyarországi megyényi) területen lakik. Az autonóm terület vezetése jelenleg oroszbarát. Kutya-macska viszonyban vannak a nyugatos Maia Sandu államelnök vezette chisineui, moldovai hatóságokkal. Moldova Ukrajnával együtt Európa legszegényebb két állama, és együtt akarnak csatlakozni az EU-hoz. 

Moldova semleges státusa miatt a NATO-hoz való csatlakozás nincs napirenden. Az EU-tagságot, mit célt jelenleg minden tíz moldovai állampolgárból legalább hat támogatja.

Ám szegény Sandut és országát az ág is húzza, augusztus végén az új Covid-törzsek járványszerű betegséghullámot gerjesztettek az országban és a moldovai államfő is elkapta a kórt. Még a Kelet-Balkánhoz képest is eléggé zűrzavaros az ottani helyzet. Idén tavasszal a gagauzok Chisineu háta mögött megállapodtak az oroszországi Promsztrojbankkal, hogy pénzügyeiket, a nyugdíjasok számláit a bank által is forgalmazott kártyákkal a nyugati embargóval szemben létrehozott oroszországi „Mir” fizetési rendszerhez közelítik. (A hivatalos fizetési eszköz: a moldáv lej, egy egysége körülbelül húsz forint.) Az oroszbarátként elkönyvelt Jevgenyija Gucul, a gagauzok vezetője idén tavasszal Moszkvában jártában még Putyin elnökkel is találkozott – de kizárta annak a lehetőségét, hogy Gagauzia kiváljon Moldovából.

Regionális jelentősége van, hogy Moldova és Ukrajna határán van egy – önmagát független „népköztársaságnak” tartó Dnyeszter menti Moldovai Köztársaság nevű képződmény és délen a gagauzok által foltokban lakott, nem összefüggő Gagauzia. Moszkva érdeke, hogy az ukrán-Moldovai blokk határán két ilyen parányi, de a nyugatiasítással szembeszálló terület létezzen. Mint a magát konzervatívként jellemző think-tank, a Jamestown Alapítvány egyik írása hangsúlyozza: „A Kreml emelte a tétet és rájátszik Chisineu és a régió frusztrációira, hangoztatva, hogy szárazföldi hidat akar létrehozni a délnyugat-ukrajnai területek (Odesza és Mikolayiv nagymegyék – a szerző megjegyzése) elfoglalásával a Dnyeszter menti terület és a keresztény türk gagauz Oroszország-lojalisták között”.

Gagauzia

Területe (a legalább 50 százalékban gagauzok által lakott foltszerű település-csoportokat értve ezen) 1832 négyzetkilométer, lakossága egy 2014-es népszámlálás szerint 134 535 fő. Központja egy kisváros, a 26 ezer lakosú Komrat. A legalább a XIII. század óta a régióban élő gagauzok saját, a türk-nyelvcsaládhoz tartozó nyelvet beszélnek, többségük vallásilag pedig a moszkvai központú keleti ortodox keresztény egyházhoz tartozik. 

Etnikailag-genetikailag közel állnak a bolgárokhoz, és a szeldzsuk-török rokonság révén lehetséges, hogy bizonyos mértékben a magyarokhoz is. Vélhetően a Duna-deltában, Dobrudzsában, a romániai Tulcea megyében őshonos török eredetű népcsoporthoz tartoztak. A gagauzok eredetéről tucatnyinál is több elmélet kering. A történészek többsége a bolgárok és a kumánok (kipcsak-törökök) rokonaiként emlegeti őket. Oroszországban polovec tatárokként is ismertek voltak. Az, hogy többségük ortodox vallású, a történészek egy része szerint azt bizonyítja, hogy ezen a területen éltek még mielőtt az oszmán birodalom bekebelezte őket. Ma a gagauz iskolákban az oktatás szinte kivétel nélkül orosz nyelven folyik, noha az csak a három hivatalos nyelv – gagauz, román, orosz – egyike. A gagauz nemzeti érzést táplálók panaszkodnak is nyelvük visszaszorulása miatt. 

Gagauz nyelven a terület neve: „Avtonom Territoriali Bölümlüü Gagauziya„. A Szovjetunió felbomlása után 1995-ig „Gagauz Köztársaság” néven függetlenedett Moldovától, majd beolvadt – megtartva autonómiáját – a Chisineu meghatározta Moldovai Köztársaságba.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.