BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
majomhimlő

Majomhimlő: a dánok fokozzák a vakcinagyártást

A Bavarian Nordic közölte, hogy felgyorsítja a vakcinagyártást. A majomhimlő elleni szérumhoz globális hozzáférést biztosít.

A Bavarian Nordic dán biotechnológiai vállalat szombaton közölte, hogy felgyorsítja a majomhimlő (mpox) elleni vakcina gyártását, és a nemzetközi egészségügyi szervezetekkel együttműködve biztosítani kívánja a méltányos hozzáférést, mivel a betegséget globális közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánították – írja a Reuters.

majomhimlő
Majomhimlő szűrés Kongóban – a WHO ismét globális közegészségügyi vészhelyzetet rendelt el / Fotó: AFP

A vállalat, amely egyike azon kevés gyógyszercégnek, amely rendelkezik a majomhimlő elleni vakcinával, közölte, hogy tájékoztatta az afrikai járványügyi és járványmegelőzési központokat (CDC) arról, hogy 

2025 végéig 10 millió adagot tud előállítani a vakcinából, és már idén akár 2 millió adagot is tud szállítani.

A vállalat közölte, hogy gyártási hálózatát Afrikára is kiterjeszti, és kész együttműködni az afrikai CDC-vel, valamint az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), hogy a vakcina minden ország számára elérhetővé váljon.

A hét elején a WHO két éven belül másodszor nyilvánította a majomhimlőt globális közegészségügyi vészhelyzetnek.

Novo Nordisk A/S Scouts Deals to Gain New Medicines and Technology
Vakcinagyártás a Bavarian Nordicnál / Fotó: Carsten Snejbjerg

A majomhimlő halálos is lehet

A vírusfertőzés, amely gennyes elváltozásokat és influenzaszerű tüneteket okoz, általában enyhe lefolyású, de halálos lehet. Jelenleg két törzs terjed Kongóban és a szomszédos országokban. A jelenlegi járvány 2023. januári kezdete óta 27 ezer megbetegedés és több mint 1100 haláleset történt Kongóban, főként gyermekek körében.

Pakisztán is felkészül

A pakisztáni hatóságok elővigyázatosságból minden, az országba utazó személyt megvizsgálnak az mpox vírusra, miután ebben a hónapban egy pozitív esetet észleltek. Az összes repülőtéren és az Afganisztánnal, Kínával, Indiával és Iránnal közös határátkelőhelyeken szkennereket helyeztek üzembe, hogy jelentsék a fertőzésgyanús eseteket a vírus országon belüli terjedésének megakadályozására tett erőfeszítések részeként – közölte Malik Mukhtar Ahmed, a miniszterelnök nemzeti egészségügyi koordinátora szombaton egy iszlámábádi sajtótájékoztatón.

„Nincs ok a pánikra” – mondta, hozzátéve, hogy Pakisztánnak elegendő vakcinakészlete van. „Nem látunk semmilyen vészhelyzetet a fertőzéssel kapcsolatban.”

Pakisztánban valamivel több mint egy év alatt 11 megbetegedést találtak, a legutóbbi fertőzést augusztus 13-án erősítették meg egy 34 éves férfi esetében, aki Szaúd-Arábiából érkezett. A fertőzöttek egyike később más betegségek miatt meghalt – mondta a tisztviselő. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.