BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
An,Mpox,Virus,Vaccination,Concept,Background

Majomhimlő: Spanyolország vakcinát adományoz Afrikának

A szakértők egy részét aggodalommal tölti el a majomhimlő terjedése, azonban a WHO szerint nemzetközi együttműködéssel megakadályozható a világjárvány. Spanyolország ennek jegyében segít az afrikai országoknak.

Spanyolország 100 ezer, a majomhimlő elleni hatóanyagot tartalmazó ampullát adományoz Afrikának, amelyből 500 ezer adag vakcinát lehet készíteni, aa mediterrán ország készletének 20 százalékát ajánlotta fel. A Reuters szerint Madrid egyben javasolja, hogy minden uniós tagállam ajándékozza a tartalékának egyötödét a fekete kontinensnek.

An,Mpox,Virus,Vaccination,Concept,Background
A WHO szerint megelőzhető a járvány kitörése / Fotó: Shutterstock

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két héttel ezelőtt nemzetközi horderejű egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a majomhimlő Afrikában terjedő új variánsa miatt. A WHO főképpen egy olyan vírusvariáns miatt aggódik, amelyet 2023 végén mutattak ki a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) keleti részén, egész pontosan a Mpox-Klade I változat Ib jelű alvariánsáról van szó.

Bár részletekbe menő tanulmányok még nem készültek, szakemberek abból indulnak ki, hogy fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő az eddig ismert variánsoknál. Az Mpox-Klade I változat az utóbbi hetekben a KDK mellett Ugandában, Ruandában, Burundiban és Kenyában is megjelent, továbbá Pakisztánban és Svédországban is kimutatták a fertőzés jelenlétét.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint létfontosságú az összehangolt nemzetközi fellépés a járványkitörés megfékezése és emberéletek megmentése érdekében. A szervezet európai részlegének vezetője, Hans Kluge pedig közölte: 

nem kell attól tartani, hogy a koronavírushoz hasonló pandémia alakulna ki.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szintén azt nyilatkozta, hogy a majomhimlő nem jelent veszélyt. Az orvos többek között arról beszélt, hogy a majomhimlő először 1970-ben jelent meg emberi megbetegedésként, és a fekete himlőhöz hasonló tüneteket produkál, ám annál enyhébb lefolyású. A vírus apró rágcsálókról terjed át az emberekre, és „szoros kontaktus szükséges a fertőzéshez, például bőrérintkezés vagy szexuális kapcsolat”.

A dánok fokozzák a vakcinagyártást

Mindenesetre a Bavarian Nordic dán biotechnológiai vállalat szombaton közölte, hogy felgyorsítja a majomhimlő elleni vakcina gyártását, és a nemzetközi egészségügyi szervezetekkel együttműködve biztosítani kívánja a méltányos hozzáférést a szérumhoz.

A vállalat, amely egyike azon kevés gyógyszercégnek, amely rendelkezik a majomhimlő elleni vakcinával, közölte, hogy tájékoztatta az afrikai járványügyi és járványmegelőzési központokat (CDC) arról, hogy 2025 végéig 10 millió adagot tud előállítani a vakcinából, és már idén akár 2 millió adagot is tud szállítani.

Franciaországra is átterjedt a kéknyelv-betegség

A kéknyelv-betegség az állatok érfalát károsítja, a tünetek általában a fertőzés után három-hét nappal jelentkeznek. A vírus egyéb állatokra és az emberre nem veszélyes, humán megbetegedést nem okoz. A kérődzőknél, elsősorban a birkáknál azonban a beteg állat pusztulásával járhat.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.