BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Majomhimlő − WHO: az új vírusvariáns elterjedését meg lehet fékezni

A majomhimlő (mpox) új vírusvariánsának elterjedését meg lehet fékezni − hangsúlyozta pénteken Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója.

Mint mondta, globálisan összehangolt erőfeszítésre van szükség a majomhimlő vírusának új változatával, a Klád Ib-vel szembeni fellépéshez. Egyben egy erre vonatkozó tervet jelentett be, amelynek megvalósításához fél év alatt legalább 135 millió dollárra (48 milliárd forint) lesz szüksége az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO).

Palms of a patient with a case of monkeypox, majomhimlő, Kongó,
Új variánsa jelent meg a majomhimlőnek, ám a fertőzések megállíthatók / Fotó: BSIP via AFP

Hadd legyek világos: ezt az új mpoxjárványt kordában lehet tartani és meg is lehet állítani. Átfogó és összehangolt nemzetközi fellépést igényel a válasz e komplex problémára

− mondta Tedrosz a WHO tagállamaihoz intézett beszédében, amelyet később az X-en is közzétettek.

A WHO augusztus 14-én nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a Klád Ib terjedése miatt, mert a szakemberek szerint ez a változat fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő a korábban ismerteknél. Európában eddig mindössze egy behurcolt esetről tudnak, 

a kontinensen továbbra is a Klád II. változat a domináns.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.