BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Nem tudják elárverezni az ellenzéki vezető világhírű otthonát

Túl sokat kér érte a bíróság, elriasztja a licitálókat. Résztulajdonosa, Szú Kji jelenleg 27 éves börtönbüntetését tölti, tucatnyi bűncselekmény miatt ítélte el a junta bírósága.

Másodszor is kudarcba fulladt Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezető családi otthonának elárverezése, egyetlen licitáló sem jelentkezett, valószínűleg elriasztotta őket, hogy a bíróság 142 millió dollárnak (több mint 51 milliárd forintnak) megfelelő összegben szabta meg a kikiáltási árat.

Mianmarban érdeklődés hiányában ismét nem kelt el az ellenzéki vezető otthona / Fotó: AFP

Szú Kji 15 évet töltött ott házi őrizetben, és közben külföldi vezetők sora látogatta meg, többek között Barack Obama amerikai elnök, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Pan Gimun, aki 2006 és 2016 között volt az ENSZ főtitkára – emlékeztetett a hírrel kapcsolatban az ABC News.

A házat sokan történelmi jelentőségűnek tekintik, a katonai junta elleni békés ellenállás szimbólumának, amiért 1991-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki.

Feketepiaci árfolyamon is megfizethetetlen

A második próbálkozásra pedig még csökkentették is a kikiáltási árat 300 milliárd kjapra (egy mianmari kjap 0,11 forint), az eredeti összeget márciusban 315 milliárd kjapban (hivatalos átváltási áron 150 millió dollárban) szabta meg a bíróság.

A feketepiaci árfolyam ugyan ennél jóval alacsonyabb, és jobban mutatja a mianmari deviza értékét, de a márciusi kikiáltási ár még így is 90 millió, a mostani pedig 46 millió dollárnak felelt meg, ami hatalmas összeg egy polgárháborúban lévő országban, ahol az ENSZ szerint 

az 54,2 milliós lakosság majdnem fele él a szegénységi küszöb alatt,

 ami Mianmarban hivatalosan napi 76 cent (273 forint).

US President Barack Obama and Myanmar's opposition leader Aung San Suu Kyi arrive for a press conference at her residence in Yangon on November 14, 2014. Obama began talks with Suu Kyi, in a show of support for the opposition leader as the nation turns towards elections next year with uncertainty over the direction of reforms. AFP PHOTO/Mandel NGAN (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
Barack Obama amerikai elnök is meglátogatta a házban Szú Kjit / Fotó: Mandel Ngan / AFP

A ház természetesen nem értéktelen, sőt: egy 0,78 hektáros tóparti ingatlanról van szó az ország legnépesebb városában, Jangonban. A kétszintes, gyarmati stílusú épületet a kormány adta Szu Kji édesanyjának, miután a férjét, a függetlenségi hős Ang Szán tábornokot 1947 júliusában meggyilkolták.

Börtönben várja az eredményt

A 79 éves Szú Kji a birtokon maradt a házi őrizetből való 2010-es szabadulása után is, 2012-ben költözött a fővárosba, hogy a parlamentben szolgáljon. A 2015-ös általános választások után ő lett az ország vezetője, a kormányát azonban a 2021 februárjában katonai hatalomátvétellel megbuktatták.

Szú Kji jelenleg 27 éves börtönbüntetését tölti, tucatnyi bűncselekmény miatt ítélte el a junta bírósága. Az ügyvédjei 2022 decembere óta nem találkozhattak vele személyesen.

A protester holds up a painting of Myanmar's detained civilian leader Aung San Suu Kyi to mark her birthday during a demonstration against the military coup in Yangon on June 19, 2021. (Photo by AFP)
Az ellenzéki vezető 27 éves börtönbüntetését tölti / Fotó: AFP

Az árverezést a politikus bátyja kérte, aki évtizedek óta pereskedik vele a tulajdonjog megosztásáért.

A második aukciót zárt ajtók mögött tartották a birtokon, ami a Szú Kji vezette Nemzeti Szövetség a Demokráciáért párt nem hivatalos központjaként is szolgált, és az ország demokráciapárti mozgalmának politikai szentélye. 

Érdeklődés hiányában az aukció egyetlen percig sem tartott.

A bíróság folytatni szándékozik az árverezési folyamatot, részletek azonban egyelőre nem ismeretesek.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.