BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pakisztánban is felütötte fejét a majomhimlő

Pakisztánban is kimutatták a majomhimlőt egy külföldről hazautazott férfi szervezetében. A fertőzött férfi az Egyesült Arab Emírségekből utazott haza, az orvosok szerint ott kaphatta el a majomhimlőt.

Pakisztán egészségügyi minisztériuma pénteken megerősítette, hogy legalább egy esetben kimutatták a majomhimlővírus jelenlétét egy olyan páciensnél, aki nemrég tért vissza egy öböl menti országból. A vírus törzse azonban egyelőre ismeretlen. Az egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a megerősített eset genetikai szekvenálása folyamatban van, és csak ennek befejezése után lesz világos, melyik majomhimlő-variánsról van szó.

Pakisztánban is felütötte fejét a majomhimlő
Pakisztánban is felütötte fejét a majomhimlő / Fotó: AFP

A vírus új változata globális aggodalmat keltett, mivel úgy tűnik, hogy könnyebben terjed a szokásos közeli érintkezéssel. Csütörtökön Svédországban igazolták az új variáns egy esetét, amely összefüggésbe hozható egy Afrikában terjedő járvánnyal – ez volt az első jel, hogy a vírus a kontinensen kívülre is eljutott. Ennek ellenére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem javasolta utazási korlátozások bevezetését a majomhimlő terjedésének megfékezése érdekében – írja a Reuters.

Pénteken a pakisztáni Hajber-Pahtunhva tartomány egészségügyi osztálya megerősítette, hogy egy majomhimlős esetet találtak a térségben, 

visszavonva korábbi nyilatkozatát, amely szerint három majomhimlővel fertőzött érkezett az Egyesült Arab Emírségekből. A Hajber-Pahtunhva tartomány Mardan kerületének egészségügyi tisztviselője elmondta, hogy a megerősített majomhimlős beteg egy férfi, aki nemrég tért vissza Szaúd-Arábiából, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen.

A nemzeti egészségügyi minisztérium közölte, hogy nyomon követik az általuk azonosított beteg kapcsolatait, aki szintén Mardanból származik. Emellett fokozzák a repülőtéri ellenőrzést és monitoringot további egészségügyi személyzet bevonásával – áll a minisztérium közleményében. A WHO nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett, miután azonosították a vírus új variánsát.

Magyar szakértő: „semmiképpen nem kell félni”

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője azt nyilatkozta, hogy „sem a majomhimlő, sem egyelőre – hála istennek – a szamárköhögés nem jelent veszélyt”. Az orvos többek között arról beszélt, hogy a majomhimlő először 1970-ben jelent meg emberi megbetegedésként, és a fekete himlőhöz hasonló tüneteket produkál, ám annál enyhébb lefolyású. A vírus apró rágcsálókról terjed át az emberekre, és „szoros kontaktus szükséges a fertőzéshez, például bőrérintkezés vagy szexuális kapcsolat révén”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.