BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tanévkezdés: így lehet majd közlekedni Budapesten hétfőn – körkép a Margit hídtól a Hungária körútig

Bár a hőmérőn nem látszik, itt az ősz, kezdődik az iskola. Az utakon káosztól lehet tartani, a helyzetet pedig csak rontják a különböző útjavítási és -felújítási munkálatok. Különösen igaz ez Budapestre. A nyáron a Margit hídtól a Hungária körútig fontos építkezések indultak, megnéztük, befejeződtek-e ezek a tanévkezdésre.

Két nap múlva, hétfőn megkezdődik a 2024/25-ös tanév. Ahogy az már ilyenkor lenni szokott, nem csak a gyerekek gyomra rándul görcsbe, hanem a közlekedőké is, hiszen tumultuózus jelenetek alakulnak ki az utakon.

Budapest
bkk
Tanévkezdés: becsöngettek, így lehet majd közlekedni Budapesten hétfőn – Margit hídtól a Hungária körútig / Fotó: Róka László

A helyzetet csak rontják a különböző javítási és felújítási munkálatok, amelyeket bár az illetékes közútkezelő cégek jellemzően a nyárra időzítenek, de azért gyakori, hogy nem mindegyik fejeződik be a tanévkezdésre és jócskán belenyúlnak az őszbe. Nem beszélve azokról a beruházásokról, amelyek eleve éveken át zajlanak. 

Hogy képet kapjunk róla, mi vár a közlekedőkre a fővárosban, a Világgazdaság tájékoztatást kért a Budapest Közúttól. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a nyári hónapokban elstartolt, több nagyfelületi útfelújítási munkálat vajon elkészült e, így például

  • megújult-e az Ajtósi Dürer sor burkolata a Hungária körútnál,
  • elkészült-e a javítása a Margit hídi kerékpárútnak, ahogy az itteni nagyfelületű aszfaltozás is,
  • kijavították-e a burkolatot a Rákóczi úton a buszsávban,
  • vagy mi a helyzet a a Hungária körúti felüljárón szigetelés-, burkolat- és dilatációjavítási munkáival.

Egyszóval tehát, hogy milyen forgalmi rendre számítsanak a közlekedők Budapesten hétfőtől. A fővárosi tulajdonú cég részletes választ adott, amiből az derült ki, hogy építkezésektől majdnem mentesek lesznek a budapesti utak. Vannak azonban kivételek.

Tanévkezdés: így lehet majd közlekedni Budapesten hétfőn

A Budapest Közút lebonyolításában, illetve kivitelezésében végzett munkálatok a következőképpen állnak.

  1. Az Ajtósi Dürer sor burkolatának megújítása a Hungária körútnál, valamint a kerékpársáv felfestése a Stefánia útig megtörtént. A Budapest Közút augusztus 5-re készült el a munkával. Az útpálya kétrétegű aszfaltburkolattal újult meg. A kerékpársávok felfestésével a tavaly a Dürer park irodaház előtt létesült kerékpáros infrastruktúra folytatásaként a kerékpársávok kiépültek egészen a Hungária körútig.
  2. A Margit hídi kerékpárút felújítása ennk a hétnek a végére befejeződik, szeptember elsejére visszaáll az eredeti forgalmi rend és megszűnik a sávzárás a Margit híd Buda felé vezető oldalán. A járdával közös területen vezetett kerékpárút átépítése során eltávolították a tönkrement bevonatot, majd a megfelelően előkészített, szemcseszórt alapfelületre érdesített felületű, só ellen védő, piros színű új burkolatot fektettek. Újrafestették az útburkolati jeleket és a kerékpáros piktogramokat, valamint kicserélték a kerékpárút és a gyalogjárda közötti taktilis útburkolati jelet.
  3. A Margit körúti nagyfelületű aszfaltozásokat több ütemben végezték a budai hídfő környezetében, az utolsó beavatkozás augusztus 13-án zárult le. Megújult a Frankel Leó útnál található gyalogátkelő is és vele párhuzamosan kerékpáros átvezetés is létesült a Margit körúton.
  4. A Rákóczi úti buszsávok burkolatának javítása az Astoria és a Blaha Lujza tér között augusztus közepén fejeződött be. A Budapest Közút hangsúlyozta, hogy ez a javítás lokális jellegű volt, a buszsáv kritikus szakaszain javították a burkolatot.
  5. A Hungária körúti felüljárón szintén szeptember elsejére fejeződnek be a munkálatok és áll vissza az eredeti forgalmi rend. A helyszínen szigetelés-, burkolat- és dilatációjavítási munkálatokat végeztek.
  6. Az iskolakezdésre megnyitják a forgalom előtt a XIV. kerületi Fogarasi utat a XVI. kerületi Csömöri úttal összekötő felüljárót. A hídon megújult a felüljáró teljes aszfaltburkolata, kicserélték a szigetelést, illetve felújították a vízelvezetési rendszert.

A Budapest Közút kiemelte, hogy további jelentős forgalomzavarással járó, általuk végzett munkálatok nem zajlanak a városban ebben az időszakban. Csakhogy vannak egyéb, nem a Budapest Közút lebonyolításában zajló projektek is, amelyekről az alábbiakat kell tudni.

  • Ezen a hétvégén befejeződik a Soroksári út feletti vasúti híd rekonstrukciójának az a munkafázisa, amely sávkorlátozással jár, így szeptember 2-től újra az összes sáv járható lesz a Soroksári út Kvassay Jenő út és Koppány utca közötti szakaszán.
  • Szintén ezen a hétvégén befejeződik az 1-es villamos karbantartása, így a Hungária körgyűrűn is az összes sáv járható lesz jövő héttől.

Eddig tehát minden ideális a hétfő reggeli csúcsforgalomhoz, azonban van egy kivétel is. Ez az állami beruházásban létesülő Déli körvasút építése, amelyhez kapcsolódóan maradni fog a sávzárás a Szerémi úton mindkét irányban a vasúti híd környezetében és a Budafoki úton a vasúti híd alatt. Emiatt itt szeptembertől is 2x1 sáv lesz járható a jelenlegi ideiglenes forgalmi renddel megegyezően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.