BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Telegram Messenger App logo with Russian flag.

Moszkva: jogtalanul tartóztatták le a Telegram alapítóját

Pavel Durovot szombat este tartóztatták le egy párizsi repülőtéren. Az orosz nagykövetség szerint azonban a francia hatóságok meg akarják tagadni a Telegram-alapítótól a jogi védelmet.

A párizsi orosz nagykövetség követelte, hogy a francia hatóságok adjanak magyarázatot a Telegram alapítójának, Pavel Durovnak az őrizetbe vételének okaira, de a francia hatóságok eddig megtagadták az együttműködést ebben a kérdésben – közölte a diplomáciai képviselet sajtószolgálata a RIA Novosztyval.

Telegram Messenger App logo with Russian flag.
A franciaországi orosz nagykövetség szerint Pavel Durov Telegram-alapítót igazságtalanul tartják fogva / Fotó: APA-PictureDesk via AFP

Miután a médiában megjelentek a hírek Pavel Durov őrizetbe vételéről, azonnal magyarázatot kértünk a francia hatóságoktól az okokra, és követeltük, hogy biztosítsák a jogainak védelmét és a konzuli hozzáférést 

– jegyezte meg a nagykövetség, ám kijelentették, hogy a mai napig a francia fél elkerülte az együttműködést ebben a kérdésben.

A képviselet azonban tisztázta, hogy kapcsolatban állnak Durov ügyvédjével, akin keresztül mindenben segíteni fognak a milliárdosnak.

Szombat este a francia média arról számolt be, hogy a Telegram alapítóját őrizetbe vették a Le Bourget repülőtéren. Ez akkor történt, amikor kiszállt egy magángépből, amely állítólag Azerbajdzsánból érkezett. Állítólag Durov, aki francia állampolgársággal rendelkezik, az ország körözési listáján is szerepelt.

A helyi média szerint a francia igazságszolgáltatás több okból is úgy véli, hogy Durov részt vett a bűncselekményekben, többek között azért, mert a Telegram nem volt hajlandó együttműködni az ország hatóságaival.

Vasárnap a közösségi médiaplatform alapítóját többek között terrorizmus, kábítószer-kereskedelem, csalás és pénzmosás miatt vádolhatják. 

Cyril Amursky francia újságíró szerint az üzletember akár 20 év börtönbüntetésre is számíthat.

Franciaországban letartóztatták a Telegram alapítóját

Durovot a párizsi Bourget repülőtérről bilincsben vezették el a rendőrök. A Telegram-vezérigazgató ellen, akinek a letartóztatását többen a szólásszabadság elleni támadásnak neveztek, várhatóan vasárnap emelnek vádakat.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.