BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Trump

Trump ellentámadásba lendült, de ez kontraproduktív is lehet

A republikánus jelölt hevesen támadta demokrata ellenfele gazdasági programját. Trump kénytelen volt stratégiát váltani Harris belépésével, visszatért a korábban már jól bevált személyeskedéshez – hiába óvták ettől tanácsadói.

Donald Trump volt elnök egy kampánybeszédében kapcsolatba hozta Kamala Harris alelnököt a Joe Biden elnök kormányzása alatti magas inflációval, majd személyében is támadta a demokrata elnökjelöltet – írja a Bloomberg. 

Trump
Trump ellentámadásba lendült, Pennsylvania kulcsfontosságú állam / Fotó: AFP

 

Tegnap Kamala ismertette úgynevezett gazdasági tervét. Azt mondta, hogy csökkenteni fogja az élelmiszer- és lakhatási költségeket, az elnöksége első napjától kezdve. De Kamala számára ez az első nap három és fél évvel ezelőtt volt

– mondta Trump szombaton egy nagygyűlésen a pennsylvaniai Wilkes-Barre-ban, az állam északkeleti részén, Scranton közelében, ahol Biden született.

Trump a több mint 90 perces beszédében személyében is támadta Harrist. 

Azt mondják nekem, hogy legyek kedves. De hallották őt nevetni? Ez egy őrült ember nevetése

– mondta. Trump hozzátette: tanácsadói felhívták a figyelmet arra, hogy ne sértegesse politikai ellenfeleit. „Kérem, ne nevezze őt őrültnek. De hát ha egyszer az?” – fűzte hozzá a volt elnök.

Trump kénytelen volt stratégiát váltani

Trump tanácsadói szerint ez a megközelítés kontraproduktív lehet, szerintük a republikánus jelöltnek jobban kellene összpontosítania olyan kérdésekre, mint a gazdaság és a bevándorlás, amelyek a választók szerint központi szerepet játszanak a novemberi döntésben, és amelyekben a felmérések szerint Trump előnyben van. 

A volt elnök azonban kénytelen változtatni kampánystratégiáján, miután Harris belépett az elnökjelöltségtől visszalépett Biden helyére. Harris javította eredményeit a közvélemény-kutatásokban, és a csatatér államokban jobb számokat hozott, mint Biden. Klasszikus példa erre Pennsylvania, amelynek megszerzéséhez Trump a fehér, munkásosztálybeli szavazók körében szeretné növelni támogatottságát, és kihasználni a Biden-kormány gazdasággal kapcsolatos elégedetlenségét. A magas infláció megviselte az amerikai háztartásokat, és valóban azzal fenyeget, hogy rontja Harris esélyeit.

Vice President and assumptive presidential candidate Kamala Harris in North Karolina
Kamala Harris meghirdette gazdasági programját, amely Trump szerint „kommunista” / Fotó: Anadolu via AFP

Harris „kommunista” programja

Harris a hét elején ismertette gazdasági programját, amelynek célja az infláció terheinek kezelése a szegény és középosztálybeli amerikaiaknak nyújtott új támogatások és adókedvezmények révén. Trump „kommunistának” nevezte ezt a programot, kampánya szerint 

Harris kezdeményezései az élelmiszerüzletek áremeléseinek megakadályozására és az első lakásvásárlóknak nyújtott 25 ezer dolláros támogatásra csak az inflációt pörgetik fel. 

Az infláció júliusban immár negyedik hónapja csökkent, 

  • a volatilis tételek – például élelmiszerek, energia – nélkül számolt maginfláció 3,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. 
  • Ez ugyan továbbra is magas, viszont nagyjából a fele a 2022-es 6,6 százaléknál. 
Az amerikai maginfláció alakulása – százalékos változás az előző év azonos hónapjához képest

 

Pennsylvania kulcsfontosságú állam

Harris ezen a hétvégén Pennsylvaniában is kampányol, a tervek szerint vasárnap Pittsburghben kezd, majd körbejárja az államot. Csatlakozik majd hozzá alelnökjelöltje, Tim Walz minnesotai kormányzó. A jövő héten tartják Chicagóban a demokrata nemzeti konvenciót, itt válnak majd csak hivatalosan is elnök-, illetve alelnökjelöltté. 

Pennsylvania az egyik olyan állam, ahol Harris belépése újraindította a versenyt.

Trump 2016-ban szűken – kevesebb mint egy százalékponttal – nyerte meg az államot, 2020-ban pedig egy másik szoros versenyben veszített, ezúttal alig több mint egy ponttal. Az állam fontosságát jól jelzi, hogy hétfőn Trump is kampányol ott, York városban, alelnök jelöltje, J. D. Vance szenátor pedig az állam legnépesebb városában, Philadelphiában beszél.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.