BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Világjárványt okozhat a majomhimlő új vírusvariánsa

A szakértők jelentős részét aggodalommal tölti el az egyre erősödő majomhimlő-járvány; a szakemberek úgy vélik, hogy a mostani hullámért felelős vírustörzs gyorsabban terjedhet és halálosabb lehet, mint az a változat, amelyik 2022-ben okozott tömeges megbetegedéseket, és ha nem sikerül kontroll alatt tartani, akár egy új világjárványt is okozhat.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt héten vészhelyzetet rendelt el a majomhimlő új variánsának fokozott terjedése miatt. A vírus egyelőre főként a Kongói Demokratikus Köztársaságban és a környező országokban okozott megbetegedéseket, de Pakisztánban és Svédországban is kimutatták a fertőzés jelenlétét.

majomhimlő
A fiatalokra különösen veszélyes az új variáns, a jelenlegi járványhullámban a fertőzöttek 70 százaléka 18 év alatti / Fotó: AFP

A WHO európai részlegének igazgatója, Hans Kluge igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy a mostani járványhullám nemzetközi összefogással megfékezhető, kordában tartható, és nem kell attól tartani, hogy a Covidhoz hasonló pandémia alakulna ki.

Gyorsabban terjed és halálosabb az új variáns

Más szakértők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az új, clade 1b variánsról egyelőre keveset tudunk, viszont amit igen, azok az információk nem túl biztatók: úgy tűnik, a vírus korábbi változatához képest gyorsabban terjed, magasabb a halálozási rátája, és az állapotos anyák is átadhatják a születendő gyermeküknek.

Az új variáns kapcsán a CNBC cikke kiemeli, hogy a tapasztalatok szerint a kórokozó a gyermekeknél, az immunrendszeri problémákkal küzdőknél és a terhes anyáknál is súlyosabb lefolyású betegséget idéz elő.

Az érintett térségekben számos tényező nehezíti a járvány elleni védekezést

Ez azért is súlyos gond, mert a jelenlegi járványhullám által leginkább sújtott térségben sok HIV-fertőzött él, megfelelő gyógyszerekhez viszont nehéz hozzájutni. A helyzetet ráadásul súlyosbítja, hogy tömegek élnek különböző menekülttáborokban, meglehetősen rossz higiéniai körülmények között, ami szintén kedvez a vírus terjedésének – hívta fel a figyelmet a Cambridge-i Egyetem immunológusa, Brian Ferguson.

Ferguson hozzátette, hogy az előző, 2022-es járványhullámot követően nem tettek túl sokat annak érdekében, hogy megfékezzék a kórt, és most ennek a tétlenségnek is isszuk a levét. Az érintett térségekben sokkal szélesebb körben kellett volna oltani a betegeket, így viszont annak is fokozott a veszélye, hogy egy új világjárvány alakul ki.

A dánok fokozzák a vakcinagyártást

A Bavarian Nordic dán biotechnológiai vállalat szombaton közölte, hogy felgyorsítja a majomhimlő elleni vakcina gyártását, és a nemzetközi egészségügyi szervezetekkel együttműködve biztosítani kívánja a méltányos hozzáférést a szérumhoz.

A vállalat, amely egyike azon kevés gyógyszercégnek, amely rendelkezik a majomhimlő elleni vakcinával, közölte, hogy tájékoztatta az afrikai járványügyi és járványmegelőzési központokat (CDC) arról, hogy 2025 végéig 10 millió adagot tud előállítani a vakcinából, és már idén akár 2 millió adagot is tud szállítani.

A vállalat hozzátette, hogy gyártási hálózatát Afrikára is kiterjeszti, és kész együttműködni az afrikai CDC-vel, valamint az Egészségügyi Világszervezettel, hogy a vakcina minden ország számára elérhetővé váljon.

A fiatalokra különösen veszélyes a vírus, hamarosan ők is megkaphatják az oltást

Mivel az új variáns különösen nagy arányban betegíti meg a fiatalokat – a jelenlegi járványhullámban a fertőzöttek 70 százaléka 18 év alatti –, a gyógyszercég már dolgozik azon, hogy a 12 és 17 év közötti korosztályra is engedélyeztessék az oltóanyagot. Ennek érdekében már meg is küldték a megfelelő adatokat és dokumentumokat az illetékes gyógyszerügyi hatóságoknak. A járvány megfékezésében kulcsfontosságú lenne, hogy a 18 év alattiak is megkaphassák a védőoltást – hangsúlyozta a CNBC-nek Paul Chaplin, a Bavarian Nordic vezérigazgatója.

Mutálódik a majomhimlő – ebben az országban jelent meg az új variáns

Thaiföldön is megjelent a majomhimlő, ráadásul egy új, mutálódott variáns. A Kalde 1b nevű vírusváltozat egy európai polgárt fertőzött meg. A 66 éves férfi augusztus 14-én érkezett Afrikából Bangkokba, ahol a tünetek jelentkezése után kórházba szállították.

Mit kell tudni a majomhimlőről?

A vírusfertőzés, amely gennyes elváltozásokat és influenzaszerű tüneteket okoz, általában enyhe lefolyású, de bizonyos esetekben halálos is lehet. Jelenleg két törzs terjed Kongóban és a szomszédos országokban. A jelenlegi járvány 2023. januári kezdete óta 27 ezer megbetegedés és több mint 1100 haláleset történt Kongóban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.