BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Hezbollah vezető parancsnoka állítólag meghalt az izraeli csapásban

A libanoni Hezbollahhoz közel álló forrás szerint egy izraeli légicsapás pénteken megölte a szervezet egyik legfőbb katonai vezetőjét, Izrael pedig megerősítette, hogy „célzott csapást” hajtott végre Bejrútban.

Az érzékeny kérdések megvitatása miatt névtelenséget kérő forrás azt mondta, hogy a Hezbollah dél-bejrúti fellegvárát ért izraeli csapás megölte a csoport elit Radwan egységének vezetőjét, Ibrahim Aqilt. A libanoni egészségügyi minisztérium közlése szerint három ember meghalt és 17 megsebesült − írta az AFP.

Izrael közölte, hogy „célzott csapást” hajtott végre Bejrútban / Fotó: AFP

Izrael közölte, hogy „célzott csapást” hajtott végre Bejrútban, ahol egy biztonsági tisztviselő szerint légicsapás érte a Hezbollah erődjét a város déli részén. A légicsapás a harmadik, amely Bejrút déli külvárosait érte  Izrael Hamász elleni háborújának október 7-i kezdete óta, miközben az erőszak középpontja a héten drámaian áthelyeződött Gázáról Libanonra. Az Izraelnek tulajdonított csapások júliusban megölték a Hezbollah egyik vezető parancsnokát, Fuad Shukrt, januárban pedig a szövetséges Hamász palesztin fegyveres csoport egyik vezetőjét, Száleh al-Arurit.

Pénteken Izrael közölte, hogy a Hezbollah több tucat rakétát lőtt ki Libanonból, miután a légicsapások megsemmisítették a militáns csoport több tucat rakétaindító állványát. Csütörtökön Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője megtorlást esküdött a kommunikációját ért halálos szabotázstámadásokért, amelyekért Izraelt tette felelőssé.
Izrael nem kommentálta a kommunikációs eszközök felrobbantását, de az erőszak fokozódása azután következett be, hogy bejelentette, háborús céljait a Libanonnal közös északi határra helyezi át. Közel egy éve az izraeli tűzerő a Hamász palesztin militáns csoportra összpontosít a Gázai övezetben, de csapatai a Hezbollahhal is szinte napi szintű tűzharcban állnak.

A tűzharc akkor vált egyre intenzívebbé, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsa arra készült, hogy megvitassa a Hezbollah csipogói és rádióadói elleni e heti támadásokat, amelyek két nap alatt 37 ember halálát okozták, és több ezer embert sebesítettek meg.
A Hezbollah közölte, hogy legalább hat izraeli katonai támaszpontot vett célba rakétatámadásokkal.
„Egy órán belül mintegy 140 rakétát lőttek ki Libanonból” – mondta egy izraeli katonai szóvivő.
A hadsereg közölte, hogy az éjszaka folyamán repülőgépei infrastruktúrát és „körülbelül száz kilövésre kész rakétaindítót” találtak el.
A Hezbollah közölte, hogy két harcosát megölték, de nem részletezte a körülményeket.

A nemzetközi közvetítők többször is megpróbálták megakadályozni egy teljes körű háború kirobbanását Izrael és a Hezbollah között,

és megfékezni a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása által kirobbantott gázai háború regionális következményeit.
Naszrallah az eszközrobbantások óta először szólalt fel, és arra figyelmeztetett, hogy Izraelnek megtorlással kell szembenéznie a kommunikációs eszközök robbantásai miatt.

A támadásokat „mészárlásnak” és egy esetleges „háborús cselekménynek” nevezve Naszrallah azt mondta, hogy Izraelnek „igazságos büntetéssel kell szembenéznie, ott, ahol számít rá, és ott, ahol nem”.
Az Izrael és a Hezbollah közötti határon átnyúló ütközetekben Libanonban több százan haltak meg, főként harcosok, Izraelben pedig többtucatnyian. A határ mindkét oldalán több tízezer ember menekült el otthonából.
Joav Galant izraeli védelmi miniszter szerdán a csapatok előtt beszélve azt mondta: „A Hezbollah egyre nagyobb árat fog fizetni”, miközben Izrael megpróbálja „biztosítani polgárai biztonságos visszatérését” a határ menti területekre. „A háború új szakaszának kezdetén állunk” – mondta.

Magas rangú ENSZ-tisztviselők aggodalmukat fejezték ki a Hezbollah kommunikációs eszközei elleni szabotázs jogszerűségével kapcsolatban. Volker Turk, az ENSZ emberi jogi vezetője sokkolónak nevezte a robbantásokat, és elfogadhatatlannak a civilekre gyakorolt hatásukat.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki a gázai tűzszünetre és a túszok szabadon bocsátására irányuló erőfeszítések megmentéséért küzd, minden felet önmérsékletre szólított fel. „Nem akarunk olyan eszkalációs akciókat látni egyik fél részéről sem, amelyek veszélyeztetnék a gázai tűzszünet célját” – mondta.

A Hamász október 7-i támadásai, amelyek kirobbantották a gázai háborút, 1205 ember, főként civilek halálát okozták izraeli oldalon, az AFP hivatalos izraeli adatokon alapuló összesítése szerint, amely magában foglalja a fogságban megölt túszokat is.

A militánsok által elfogott 251 túsz közül 97-et még mindig Gázában tartanak fogva, közülük 33-at az izraeli hadsereg halottnak tart.

Izrael megtorló katonai offenzívájában legalább 41 272 embert ölt meg Gázában, többségükben civileket a Hamász által irányított terület egészségügyi minisztériumának adatai szerint. Az ENSZ elismerte, hogy a számok megbízhatók.

A legutóbbi gázai erőszakban a terület polgári védelmi ügynöksége szerint a Nuseirat menekülttábor egyik házát érő légicsapás nyolc embert ölt meg. További hat ember, köztük gyerekek haltak meg egy gázai lakás elleni külön csapásban – tette hozzá.

Egy libanoni vizsgálat előzetes megállapításai szerint a felrobbant személyhívókat csapdába ejtették – mondta egy biztonsági tisztviselő. A libanoni ENSZ-misszió egyetértett ezzel, és egy levélben azt állította, hogy a szonda azt mutatta, hogy „a célzott eszközöket professzionálisan csapdába ejtették… mielőtt Libanonba érkeztek volna, és felrobbantották őket azáltal, hogy e-maileket küldtek az eszközökre”.

A The New York Times szerdán arról számolt be, hogy a felrobbant személyhívókat a magyarországi székhelyű BAC Consulting gyártotta a tajvani Gold Apollo gyártó megbízásából. Hírszerző tisztekre hivatkozva azt állította, hogy a BAC egy izraeli front része volt.

Egy budapesti kormányszóvivő szerint 

a vállalat „kereskedelmi közvetítő, nincs gyártási vagy működési telephelye Magyarországon”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.