BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árvíz: Orbán Viktor engedélyt adott – megnyitják a szükségtározót

A Lajtán sosem látott szintre emelkedhet a víz. A miniszterelnök ezért engedélyezte a szükségtározó megnyitását.

Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen ellenőrizte a Lajta menti árvízvédelmi munkálatokat, ahol Nagy István országgyűlési képviselővel együtt meghallgatta a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédők jelentését a Mosonmagyaróvár és térsége megvédéséért tett erőfeszítésekről – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.

ORBÁN Viktor; NAGY István
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő továbbá megadta az engedélyt a Lajta-főmeder és a Balparti-csatorna közötti szükségtározó megnyitására. A szükségtározó a másodrendű védvonal megnyitásával biztosítja, hogy az elsőrendű fővédvonalakat ne törje át a víz, illetve garantálja Mosonmagyaróvár és lakóinak biztonságát.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor korábban a Szigetközt jelölte meg, mint az árvíz elleni védekezés egyik kritikus pontját, és mivel a Bécsi-medencében hullott a legtöbb eső az elmúlt napokban, a folyó Magyarországon akár a valaha mért legmagasabb szinten is tetőzhet, ami szintén jelzi, hogy a szükségtározó megnyitása indokolt lehet. Mindemellett az árvíz elleni védekezés a Duna vonalán is gőzerővel folyik, hiszen Budapesten csak a hét második felében következhet a tetőzés.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.