BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 939. napja – Putyin oda szúrt a nyugatnak, ahol a legjobban fáj

putyin támadás, hadművelet
Összefoglaló:

A Krím megszállása miatt a nyugati országok Moszkva szerinti barátságtalan lépéseire válaszul 2014. augusztus 7-e óta embargót vezetett be Oroszország a nyugati országokból származó mezőgazdasági termékekre. Ezt azóta már többször meghosszabbították, de most először fordult elő, hogy két évre – írta a TASZSZ orosz hírügynökség.

Vlagyimir Putyin támadás, hadművelet, orosz-ukrán háború
Vlagyimir Putyin elnöki rendeletben hosszabbította meg az élelmiszer-embargót / Fotó: Sergei Bobylyov / AFP

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által kedden este aláírt elnöki rendelet egyszerre két évvel, vagyis 2025. január 1-jétől 2026. december 31-ig hosszabbította meg az embargót. Ez változás az eddigiekhez képest, ugyanis korábban mindig csak egyéves hosszabbításokra került sor. Az orosz-ukrán háború miatt az Amerikai Egyesült Államok, az Európai Unió, és számos nyugati ország orosz termékek hosszú sorára vezetett be embargót, így nem meglepő, hogy a Kreml is a hosszabbítás mellett döntött.

A oroszok által bevezetett élelmiszer-embargó kezdetben csak az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Ausztráliából, Norvégiából és Kanadából származó termékekre vonatkozott, az évek során azonban számos már európai országgal bővült a lista, és Ukrajna is felkerült rá.

Putyin már a háború utáni gazdasági hadviselésre készül

Oroszország vélhetően már az ukránok ellen indított háború lezárása utáni kelet-nyugati szembenállás korszakára összpontosít, amelyre a gazdasági adok-kapok, a nyersanyag- és energiahordozó-háború lesz jellemző. Ez persze még mindig jobb, mint ha Putyin a világot füstölgő-sugárzó atomhamuvá akarná változtatni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.