BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még meg sem alakult, máris szétesőben az új Európai Bizottság – a francia biztos lemondott

Thierry Breton a testület megkérdőjelezhető irányításával indokolta a döntést. Elmondása szerint ugyanis a bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a háttérben igyekezett megfúrni azt, hogy Franciaország ismét őt jelölje a testületbe.

Lemondott tisztségéről Thierry Breton az Európai Bizottságból, mindenkit meglepve lépésével, hiszen a francia biztosnak a következő testületben is fontos szerepet szántak.

Thierry Breton quitte la Commission européenne, se dit désavoué par von der Leyen aro/mad/eb, bizottság
Thierry Breton lemondott, miután megtudta, hogy Von der Leyen áskálódik ellene /Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Az unió belső piacáért felelős biztos lemondását azzal indokolta, hogy Ursula von der Leyen, a hamarosan leköszönő bizottság elnöke, illetve a következő bizottság várható elnöke arra biztatta Franciaországot, hogy jelöljön mást a testületbe. Breton mindezt egy hétfőn közzétett levélben árulta el, mely szerint a francia biztos csak az elmúlt napokban értesült Von der Leyen machinációiról.

Személyes ellentétek miatt fúrta Von der Leyen, de vele nem beszélt erről – állítja Breton

Korábban Bretont fontos pozíció várományosaként tartották számon az Euronews beszámolója szerint, többek között az is felmerült, hogy ügyvezető alelnök legyen. Ám ennek a lehetőségnek a politikus lemondásával vége. Breton levelében azt írja, hogy Von der Leyen olyan személyes okokra hivatkozva lobbizott újbóli jelölése ellen, amelyeket vele személyesen nem közölt. 

A francia biztos szerint Von der Leyen azt ígérte hazájának, hogy ha nem őt jelölik ismét, akkor fontosabb pozíciót kaphatnak az új bizottságban.

Breton a levelében arról is írt, hogy megtiszteltetés volt a bizottságban dolgozni, amit a nemzeti és pártérdekeken felülemelkedve végzett, ám a testület megkérdőjelezhető vezetése miatt arra a következtetésre jutott, hogy többé nem tudja ellátni feladatait a bizottságban. A lemondása azonnali hatályú.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.