BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Évtizedek óta nem látott hadgyakorlat vette kezdetét Oroszországban

A hadgyakorlatban több mint 400 hadihajó, tengeralattjáró és támogatóhajó, több mint 120 repülőgép és helikopter, továbbá mintegy hétezer egységnyi fegyverzet és hadfelszerelés vesz részt. A manőverekbe összesen több mint 90 ezer főnyi személyi állományt vontak be.

A most kezdődő Okean-2024 lesz az elmúlt harminc év legnagyobb flottagyakorlata – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a manőverek keddi megnyitóján. Hozzátette: a manővereken a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg hadihajói és repülőgépei is részt vesznek, megfigyelőként pedig 15 állam képviselőit hívták meg.

Russian Navy Day in Russia
Fotó: AFP

Hangsúlyozta a baráti országokkal folyó katonai együttműködés erősítésének fontosságát a növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Az orosz elnök azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy mindenáron igyekszik fenntartani globális katonai és politikai dominanciáját, ennek érdekében Ukrajnát felhasználva stratégiai vereséget szeretne okozni Oroszországnak.

Az állítólagos orosz fenyegetés elhárításának és a Kínai Népköztársaság feltartóztatásának ürügyén az USA és szatellitái növelik katonai jelenlétüket Oroszország nyugati határainak közelében, valamint az Északi-sarkvidéken és az ázsiai csendes-óceáni térségben

– mondta Putyin. Az államfő kifogásolta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei közepes és rövidebb hatótávolságú rakétákat terveznek telepíteni egyebek között a Csendes-óceán nyugati részén lévő szigetekre, valamint az ázsiai csendes-óceáni térség több országába. 

Ennek célja szerinte a biztonsági architektúra és a térségben fennálló erőegyensúly megbontása. Azzal vádolta Washingtont, hogy fegyverkezési versenyt provokál, fittyet hányva szövetségesei biztonságára. Hangsúlyozta, hogy Oroszországnak készen kell állnia a helyzet bármilyen alakulására, és fegyveres erőinek megbízhatóan kell védeniük a szuverenitást és a nemzeti érdekeket. 

Méltatta az ukrajnai háborúban részt vevő orosz haditengerészek teljesítményét. Kilátásba helyezte a haditengerészet megerősítését, beleértve stratégiai nukleáris komponensét is. Az Okean-2024 kódnevű, egy hétig tartó, előre beütemezett hadászati parancsnoki és vezérkari gyakorlatot egyszerre tartják a Csendes-óceán és a Jeges-tenger, a Földközi-tenger, a Kaszpi-tenger és a Balti-tenger vizein. 

A manőverekben több mint 400 hadihajó, tengeralattjáró és támogatóhajó, több mint 120 repülőgép és helikopter, továbbá mintegy hétezer egységnyi fegyverzet és hadfelszerelés vesz részt. A gyakorlatba összesen több mint 90 ezer főnyi személyi állományt vontak be.

Irán  ismét tagadja, hogy rakétákat szállított volna Oroszországnak

Cáfolta az Iráni Forradalmi Gárda parancsnoka azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Irán rakétákat szállított volna Oroszországnak. Az iráni külügyminisztérium szóvivője hétfőn szintén tagadta, hogy bármelyik hadviselő félnek katonai segítséget nyújtanának.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.