BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Döntöttek az igazgatók – a cukorbeteg gyerekek nem kell leadják a mobiljukat

Magyarországon több mint háromezer iskoláskorú, 1-es típusú cukorbeteg gyermek van. Számukra létszükséglet az okostelefon, hiszen ők az inzulinszintjüket szenzoron keresztül mérik és szabályozzák. Az iskolaigazgatók döntése alapján az érintett diákok a nemrég bevezetett tilalom után is maguknál tarthatják a mobiltelefonjaikat.

A cukorbeteg diákok továbbra is maguknál tarthatják a mobiltelefonjaikat az iskolai idő alatt az iskolaigazgatók döntése alapján – jelentette be Facebook-oldalán Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos.

Happy,Latin,Hispanic,Kid,Girl,School,Student,Using,Smartphone,In
A cukorbeteg diákok maguknál tarthatják okostelefonjukat / Fotó: AFP

A politikus szerint a több mint háromezer, 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermek így értesülhet azokról az adatokról, amelyeket a szöveti cukormérő szenzorok továbbítanak az okoseszközökre.

𝐌𝐢𝐭 𝐤𝐞𝐥𝐥 𝐭𝐞𝐧𝐧𝐢 𝐞𝐛𝐛𝐞𝐧 𝐚𝐳 𝐞𝐬𝐞𝐭𝐛𝐞𝐧? 

  • A szülőnek jeleznie kell az iskola igazgatója felé, hogy a gyermek 1-es típusú cukorbeteg. 
  • A gyermeknek ezt orvosi papírokkal kell igazolnia. 
  • Az igazgató ebben az esetben tudja engedélyezni a mobiltelefon használatát a tanítási nap folyamán. 
  • Az igazgató rögzíti a tanulmányi rendszerben a birtoklás és a használat célját, az engedély érvényességének időtartamát, valamint a birtokolható tárgyat. 

Így a diabéteszes gyermekek a továbbiakban is láthatják a telefonjukon a nekik legfontosabb adatokat.

Az új 245/2024. (VIII.8.) kormányrendelet alapján az idei tanévtől kezdődően korlátozottan lehet használni az elektronikus okoseszközöket. A rendeletalkotásra azért volt szükség, mert az iskolai mobiltelefon-használat jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt.

A diákok bevihetik az iskolába a telefonjukat, de le kell adniuk egészen addig, amíg be nem fejeződik az utolsó órájuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.