BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izrael lefejezte a Hezbollahot, meghalt Haszan Naszrallah

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy rakétacsapással végeztek a Hezbollah fővezérével. Haszan Naszrallah Bejrútban tartózkodott, amikor az izraeli légierő felrobbantotta a Hezbollah főhadiszállását.

Meghalt Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezére – ezt az izraeli hadsereg jelentette be szombat reggel. Az IDF a libanoni szervezet több magas rangú parancsnokával is végzett.

Izrael megölte a Hezbollah vezérét.
Meghalt Izrael ősellensége, a Hezbollah-vezér, Haszan Naszrallah / Fotó: AFP

Az izraeli légierő hírszerzési adatok segítségével csapást mért a libanoni Hezbollah főhadiszállására – írta meg a The Jerusalem Post. A terrorszervezet központja egy föld alatti bunker volt, Bejrút Dahien kerületében.

Naszrallah már 32 éve vezette a Hezbollahot, az iszlám világ egyik legnagyobb elismerésnek örvendő személyiségeként. Ő volt az egyetlen még élő iszlám vezető, aki valaha is győzelmet aratott Izrael felett. Naszrallah vezetésével 19 év után sikerült a Hezbollahnak kiűzni az izraeli hadsereget Libanon területéről, bár a valóságban a 2000-es években történt kivonulás Izrael belső politikai feszültségének tulajdonítják.

Ki volt Izrael ősellenség, a Hezbollah vezére, Haszan Naszrallah?

A 64 éves Haszan Naszrallah 1992 óta vezette a libanoni Hezbollahot. A szervezetet még 1982-ben hozták létre Izrael ellen, azóta a milícia gyakorolja a hatalmat az országban. Naszrallah Bejrút külvárosában született, majd Iránban végezte el a vallási tanulmányait. Ez követően tért vissza Libanonba, ahol csatlakozott a Hezbollahhoz, hogy harcoljon Izrael ellen. Mikor a szervezet korábbi vezetőjét, Abbas al Musawit megölte egy izraeli légicsapás, Naszrallah került a Hezbollah élére.

Naszrallah vezetésével a Hezbollah megerősödött, és sikerült nagy hatótávolságú rakétákat is beszereznie, amivel már elérték Izrael északi területeit. A rakétatámadások és az évekig húzódó harc után, 2000-ben Tel-Aviv végül kivonta a csapatokat Libanonból, ezzel teret hagyva a Hezbollahnak, hogy megszilárdítsa politikai hatalmát. Naszrallahot azóta úgy tartják számon, mint a vezetőt, aki képes volt legyőzni Izraelt, bár valójában a 18 évig tartó harcnak az izraeli belpolitikai viszály vetett véget.

A Hezbollah és Naszrallah pozíciója 2019-ben kezdett gyengülni, amikor nem tudtak megbirkózni a Libanont sújtó gazdasági válsággal.

A Hezbollahot az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti, azonban az Arab Liga és többek között Oroszország ezt elutasítja, és legitim szervezetként tartják számon a síita milíciát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.