BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva a tilalom ellenére importál nyugati repülőgép-gumiabroncsokat

A Michelin, a Dunlop, a Goodyear és a Bridgestone termékei közvetítőkön keresztül jutottak el Oroszországba.

Több mint 30 millió dollár (23 millió font) értékben importáltak tavaly Oroszországba több mint 30 millió dollár (23 millió font) értékű, nyugati gyártók, köztük a francia Michelin cég és a brit Dunlop repülőgép-gumiabroncsokat, annak ellenére, hogy megpróbálták betiltani a kereskedelmet, egy ukrán kormányzati ügynökség szerint − írja a Guardian.

DEU - DAI - AEROPORT
Az orosz légi közlekedés kritikusan függ a külföldi gyártású gumiabroncsoktól, az oroszok pedig ehhez is hozzájutnak kerülőúton vagy harmadik országon keresztül
Fotó: Hans Lucas via AFP

 

Az orosz légi közlekedés kritikusan függ a külföldi gyártású gumiabroncsoktól, és a rendelkezésre álló vámnyilvántartások szerint a 2023-ban az országba importált túlnyomó többséget francia, brit, amerikai és japán székhelyű vállalatok gyártották.

Az előzmény, hogy Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója után az Egyesült Államok és az EU 2022 februárjában, illetve áprilisában megtiltotta a repülőgép-gumiabroncsok Oroszországba történő értékesítését. Az Egyesült Királyság 2023 decemberében vezetett be konkrét korlátozásokat, míg Japán ugyanazon év júliusában lépett fel, de a vámnyilvántartások széles körű és sikeres kísérleteket mutatnak az ellenőrzések megkerülésére.

A francia Michelin gyártó gumiabroncsai tették ki tavaly az import legnagyobb részét (70%), 28 millió dollár értékben. Az eladott termékek között volt egy olyan gumiabroncs is, amelyet az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov használt az Airbuson. De állítólag az amerikai Goodyear, a brit Dunlop és a japán Bridgestone termékeit is beszerezték.

A Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség belső jelentése szerint, amelyet a Guardian látott, a legtöbb nyugati szállítmány, amely tavaly érkezett Oroszországba, Kínán, Törökországon, az Egyesült Arab Emírségeken, Szaúd-Arábián és közép-ázsiai országokon keresztül érkezett, de bizonyíték volt arra is, hogy a gumiabroncsok közvetlenül Nyugatról érkeztek.

Oroszország megpróbálja kifejleszteni saját gumiabroncsgyártó bázisát, de erőfeszítései továbbra is korai szakaszban vannak, és csak egy ilyen gyár működik, a Jaroszlavl gumiabroncsgyár, Moszkvától 300 mérföldre északkeletre.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.