BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nő a feszültség: Kína és Oroszország közösen hadgyakorlatoznak

Kína és Oroszország a Japán-tengeren hadgyakorlatozik, tovább borzolva a kedélyeket a keleti országok között. A két ország egyre szorosabbra fűzi együttműködéseit, miközben Japán Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal teszi ugyanezt.

Orosz haditengerészeti és légi egységek csatlakoznak a kínai hadsereghez a Japán- és az Ohotszki-tenger környékén tartott közös gyakorlatokhoz, miközben a feszültség fokozódik Peking és Tokió között. A Northern/Interaction-2024 névre keresztelt hadgyakorlatok célja a kínai és orosz katonai erők közötti stratégiai együttműködés mélyítése, valamint a közös biztonsági fenyegetésekre való reagálóképességük növelése – jelentette be hétfőn a kínai védelmi minisztérium.

Kína, Oroszország, hadgyakorlat, Japán
Nő a feszültség keleten: Kína és Oroszország a japánok orra előtt hadgyakorlatozik / Fotó: AFP

Az Oroszország és Kína közötti katonai együttműködés régóta a két ország stratégiai partnerségének fontos része, amelynek célja az Egyesült Államok befolyásának ellensúlyozása. A mostani gyakorlat a tavalyi Northern/Interaction-2023 gyakorlatok folytatása, amelyen öt kínai hadihajó és több haditengerészeti helikopter vett részt.

A geopolitikai helyzet különösen feszült, hiszen 

Kína és Japán viszonya egyre inkább megromlik, különösen Tokió növekvő védelmi együttműködése miatt az Egyesült Államokkal. 

Japán az elmúlt hónapokban több kínai katonai manővert is jelentett saját partjainál, amelyek egyértelműen a térség védekezési képességeinek tesztelésére irányultak – írja a South China Morning Post.

A mostani hadgyakorlatok során Kína és Oroszország közös járőrözést is tervez a Csendes-óceánon, valamint Kína részt vesz Oroszország Ocean-2024 nevű stratégiai gyakorlatán is. A két ország közötti katonai összhang erősítése és az Egyesült Államokkal szembeni pozíciójuk megerősítése évek óta kiemelt céljuk.

Japánnak van válasza Kína fenyegetésére

Japán is növeli katonai jelenlétét és együttműködését szövetségeseivel, válaszul a Kína jelentette fenyegetésre. Júliusban Japán először rendezett közös gyakorlatokat a német, francia és spanyol légierőkkel. 

Japán az Egyesült Államokkal, Ausztráliával és a Fülöp-szigetekkel is hadgyakorlatozott a Dél-kínai-tengeren

Az egynapos tengeri gyakorlatot a Fülöp-szigetek kizárólagos gazdasági övezetében (EEZ) tartották a Dél-kínai-tengeren. Emellett Japán a török, holland és indiai haditengerészettel is együttműködött a régióban, hangsúlyozva a szabad és nyílt Indo-Csendes-óceán fontosságát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.