BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor terepszemlét tartott, a honvédség felkészült az árvíz elleni védekezésre – videó

A Magyar Honvédség készen áll arra, hogy szükség esetén segítséget nyújtson egy árvízi veszélyhelyzet kezelésében. A miniszterelnök a nap folyamán személyesen ellenőrizte, hol tartanak az árvíz elleni védekezés előkészületei.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy rendkívüli árhullámot hozhat magával a hirtelen lezúduló eső. A magyarországi és külföldi előrejelző rendszerek egyaránt azt mutatják, komoly csapadékmennyiséggel kell számolni.

ORBÁN Viktor; CZEPEK Gábor
Orbán Viktor miniszterelnök (j) az esőzések miatt szükségessé vált árvízvédelmi felkészülést ellenőrzi a Duna árvízvédelmi létesítményeinél /Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban rendkívül nagy mennyiségű – mintegy 50-220 milliméter – csapadékra kell számítani 

  • Magyarországon, 
  • Ausztriában, 
  • Csehországban és 
  • Szlovákiában, 

aminek következtében 

gyorsan és jelentős mértékben fog emelkedni a Duna, a Mura, a Lajta és a Rába vízszintje, akár a harmadfokú készültségi szintet is meghaladó vízállás alakulhat ki néhány nap alatt.

A honvédség is kiveszi a részét a védekezésből

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint elmondta: péntek reggel aktivizálták az árvízvédelmi feladatok végrehajtásában részt vevő csoportokat. A honvédségi szervezetek kijelölt összekötő tisztjei felvették a kapcsolatot a megyei védelmi bizottságokkal, hogy a védekezést irányító törzsek támogatási igényeit a katonák a lehető leggyorsabban ki tudják szolgálni – tette hozzá a tárcavezető.

A miniszter kiemelte, hogy az árvízvédelmi feladatok végrehajtására kijelölt állomány már péntek reggeltől gyakorol. „A cél, hogy ellenőrizzék a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszerbe bevont erők felkészültségét, a létszámot, a felszerelést és a szállítóeszközöket is” – idézte Szalay-Bobrovniczky Kristófot a Honvédelmi Minisztérium közleménye.

Orbán Viktor személyesen tartott terepszemlét

A védekezés előkészületeit pénteken személyesen ellenőrizte Orbán Viktor miniszterelnök. A terepszemléről a kormányfő a Facebook-oldalára töltött fel egy rövid videót, amelyből kiderül, a szakemberek szerint Budapesten hat nap múlva tetőzhet az árhullám, a legkritikusabb pedig a Szigetközben lehet a helyzet. 

A videóban Dobó Kristóf, az Országos Vízügyi Főigazgatóság Árvízvédelmi Főosztályának vezetője azt is elmondta, hogy mind a személyi, mind az anyagi feltételek adottak, tehát sem emberhiány, sem pénz- vagy eszközhiány nem fogja nehezíteni a védekezést.

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke kijelölte a bázislaktanyákat: Győrben, Tatán és Szentendrén felkészülnek a védekezésben részt vevő katonák és technikai eszközök fogadására, illetve elhelyezésére. Elmondta, két H225M típusú helikopter is rendelkezésre áll a légi szállítási és egyéb műveletek biztosításához. A vezérezredes hangsúlyozta:

a haderő a katasztrófavédelmi tervek alapján a személyi és technikai feltételek biztosításával képes gyorsan és hatékonyan támogatni az árvízvédelmi feladatokat, együttműködve a vármegyei védelmi bizottságokkal és az árvízvédelmi szakemberekkel. A rendelkezésre álló erőforrások és a szárazföldi, valamint légi technikai eszközök biztosítják a lakosság védelmét

– tette hozzá a HM közleménye szerint a Honvéd Vezérkar főnöke. 

Háromnapos ítéletidő jön

Ahogy azt korábban szintén megírtuk, háromnapos ítéletidő következik, várhatóan hatalmas mennyiségű csapadékkal, ami áradásokhoz vezethet. 

  • Pénteken borult idő lesz, és több helyen esőre, záporra, sőt keleten zivatarra is lehet számítani. Javasolt kisebb sebességgel, a látási viszonyoknak megfelelően vezetni, és a viharos időjárás miatt felkészülni a váratlan forgalmi helyzetekre. 
  • Szombaton is erősen felhős vagy borult lesz az ég, 
  • vasárnap erősen felhős vagy borult, a nap folyamán kevés esély mutatkozik napsütésre. Éjszaka és a délelőtti órákban országszerte kiadós esőre kell számítani.  

Készültségben a katasztrófavédelem: árvizekkel, havazással robban be az ősz Közép-Európába
Rendkívüli időjárási állapotok uralkodnak a hazánkkal szomszédos országokban. A katasztrófavédelem mindenhol heves viharokra, felhőszakadásra és árvizekre számít. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az osztrák állami vasúttársaság otthonmaradásra szólította fel a lakosságot, a szlovénoknál pedig már havazott is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.