BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin aláírta a rendeletet az újabb sorozásról

A védelmi minisztérium 133 ezer fiatalt hív be kötelező katonai szolgálatra ősszel és télen.

Vlagyimir Putyin elnök aláírta a rendeletet az újabb sorozásról. A moszkvai védelmi minisztérium 133 ezer fiatalembert tervez besorozni kötelező katonai szolgálatra idén ősszel és télen.

Orosz katonák a Hadsereg-2023 Nemzetközi Haditechnikai Fórumon a Moszkvához közeli kubinkai Patriot parkban 2023. augusztus 14-én. A haditechnikai bemutatót augusztus 14. és augusztus 20. között rendezik az orosz védelmi minisztérium kubinkai légibázisán és az alabinói gyakorlóterén.
A besorozottakat nem viszok az ukrajnai frontra / Fotó: Jurij Kocsetkov/MTI/EPA

A Moscow Times tudósításában emlékeztetett, hogy tavasszal 150 ezer embert soroztak be, így a számuk az év végére eléri a 283 ezret. Tavaly ősszel 130 ezer embert hívtak be.

Putyin azonban két hete közölte: a cél, hogy 2024 végére 1,5 millió aktív tagja legyen az orosz hadseregnek a jelenlegi 1,32 millió helyett.

A kötelező katonai szolgálatot minden 18-30 év közötti orosz férfitól megkövetelik, hogy alapkiképzést szerezzen. A sorkötelezettség elkerülése két évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Az orosz törvények értelmében a sorkötelesek a behívás és az alapkiképzés elvégzése után csak négy hónapig állomásozhatnak harci övezetekben. Oroszország ukrajnai teljes körű inváziója után azonban Putyin biztosította a közvéleményt, hogy 

a sorkatonák nem vesznek részt harci műveletekben

, írta internetes oldalán az újság.

Ezt katonák jogvédő csoportjai is megerősítették a lapnak. Mint mondták, bár hivatalosan nem tilos, a katonai vezetés általában kerülte a sorkatonák harcba küldését, mivel az ilyen lépés roppant népszerűtlen lenne.

Az orosz hadsereg is megerősítette, hogy az újonnan besorozott sorkatonákat nem fogják Ukrajnába vezényelni. Az ország új digitális sorozási rendszerét sem fogják használni az őszi behíváskor. 

Az újoncok ehelyett papíralapú behívókat kapnak

 az október 1. és december 31. közötti időszakban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.