BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megdöbbentő felismerést okozott a szerb elnöknek Szijjártó Péter - videó

Szijjártó Péter New Yorkban tartott beszédet az ENSZ Békeépítési Bizottságának ülésén. A magyar miniszter szerint az egyesült nemzeteknek kutya kötelességük rendezni a világban zajló fegyveres konfliktusokat. A beszéd után Szijjártó Péter találkozott a szerb elnökkel, Aleksandar Vucictyal, aki gratulált a nagyszerű beszédhez, és elismerte, hogy megdöbbent néhány kijelentés hallatán.

Szijjártó Pétertől tudta meg a szerb elnök, hogy mekkora áruforgalom zajlik az Egyesült Államok és Oroszország között. A magyar külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban az ENSZ-ben szólalt fel.

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter olyat mondott, amin a szerb elnök teljesen megdöbbent / Fotó: AFP

A beszéd után Szijjártó Péter látszólag véletlenül találkozott Aleksandar Vucic szerb elnökkel, aki üdvözölte a magyar diplomatát, és elismerését fejezte ki a beszédéért. Vucic közölte, hogy messze a legjobb beszédet tartotta a magyar miniszter, majd elismerte, hogy nem is gondolta volna, hogy ekkora az áruforgalom az Egyesült Államok és Oroszország között.

Vucic a rövid találkozáson meginvitálta Szijjártó Péter egy fogadásra is, amelyet a szerb delegáció péntek este tart.

 

Szijjártó Péter az ENSZ közbeavatkozását kérte a főtitkártól

Szijjártó Péter New Yorkban beszélt arról is, hogy az ENSZ-nek milyen fontos feladatai vannak a jelenleg zajló fegyveres konfliktusok rendezésében. Kijelentette, hogy Magyarország teljes mértékben azon dolgozik, hogy a világban béke legyen.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ Békeépítési Bizottságának ülésén rámutatott, hogy az emberiség ma a veszélyek korát éli. A tárca szerint nem túlzás azt mondani, hogy a globális biztonsági helyzet nem volt ilyen rossz a második világháború óta.

A közleményben az olvasható, hogy Magyarország már lassan ezer napja az ukrajnai háború árnyékában él, és fizetnie kell annak az árát a közvetlen szomszédságban annak ellenére, hogy azért semennyiben nem felelős. Szijjártó Péter szerint a nemzetközi közösség az utolsó órában van, amikor még el lehetne kerülni a súlyosabb válságok kialakulását.

A magyar miniszter szerint az ENSZ nem a hasonlóan gondolkodó országok csoportjaként jött létre, hanem olyan platformként, amely lehetőséget ad a párbeszédre még az egymással szemben álló felek számára is, márpedig a visszatérés ezen eredeti funkcióhoz most minden korábbinál fontosabb lenne.

Ennek kapcsán elfogadhatatlannak nevezte, hogy a világ vezető nagyhatalmainak képviselői nem állnak szóba egymással.

Szijjártó Péter arról is beszélt a Fox Newsnak adott interjújában, hogy Donald Trump volt amerikai elnök újraválasztása az egyetlen remény arra, hogy stabilizálni lehessen a törékeny és egyre kaotikusabb nemzetközi biztonsági helyzetet.

Trump mégis találkozik Zelenszkijjel, a Trump Towerben várja

Mégis találkozhat a republikánus elnökjelölt és az ukrán elnök. Donald Trump közölte, hogy hajlandó egyeztetni Volodimir Zelenszkijjel, és várja az államfőt a Trump Towerben pénteken. Csütörtökön a volt amerikai elnök kemény véleményt fogalmazott meg Ukrajnával kapcsolatban, többek között arra is utalt, hogy el kell vágni a támogatásokat Ukrajnától, hogy ezzel kényszerítsék rá Kijevet a békekötésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.