BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fájdalmasan alacsony a bevándorlók bére Szingapúrban – a pápa nem hagyta szó nélkül

Ferenc pápa délkelet-ázsiai körútja során Szingapúrban is járt, ahol aggasztónak találta a szegények és bevándorló munkások bérezését. Ferenc pápa felszólította Szingapúr vezetését, hogy ezen sürgősen változtassanak, mivel az érintettek fontos részét képezik a városállam működésének.

Ferenc pápa csütörtöki szingapúri látogatása során a vagyoni egyenlőtlenségek ellen emelt szót, és felszólította a városállam kormányát, hogy tegyen többet a szegények és bevándorló munkások védelme érdekében, különös tekintettel a tisztességes bérezés biztosítására. A szingapúri elnök, Tharman Shanmugaratnam mellett ülve a pápa állami beszédében hangsúlyozta, hogy külön figyelmet kell fordítani a szegényekre és az idősekre, akik hozzájárultak a mai modern Szingapúr alapjainak lefektetéséhez. 

Ferenc pápa
Ferenc pápa igazságot szeretne a szingapúri bevándorló munkásoknak / Fotó: AFP

„Ezek a munkások nagyban hozzájárulnak a társadalomhoz, és biztosítani kell számukra a méltányos bért” – mondta Ferenc pápa. A vagyoni egyenlőtlenségek egyre nagyobb figyelmet kapnak Szingapúrban, amely a világ egyik legdrágább városává vált az életviteli költségek tekintetében. 

Lawrence Wong miniszterelnök válaszként munkanélküli segélyeket vezetett be a szingapúriak számára,

 valamint új, illetve kibővített jóléti programokat, amelyek célja, hogy erősítsék a kormányzó párt támogatottságát a 2025 novemberéig esedékes választások előtt – írja a Bloomberg.

Szingapúr nem rendelkezik hivatalos minimálbérrel vagy megélhetési bérrel a munkások számára. Az ország születési rátája csökken, lakossága pedig öregszik, emiatt az alacsony fizetésű külföldi munkásokra támaszkodik a munkaerőpiac egyes területein. A decemberi adatok szerint több mint 1,5 millió külföldi munkás dolgozott Szingapúrban, és közülük közel a fele háztartási alkalmazottként, illetve az építőiparban, a hajógyártásban és a gyártásban dolgozik.

Ferenc pápa elismeréssel szólt Szingapúr azon intézkedéseiről, 

amelyek célja az állampolgárok életminőségének javítása, például a magas színvonalú közlakások, oktatás és egészségügyi ellátás révén. Hozzátette, hogy ezeket az erőfeszítéseket addig kell folytatni, amíg minden szingapúri teljes mértékben részesülhet ezek előnyeiből.

Maratoni hosszúságú látogatást tesz a délkelet-ázsiai térségben Ferenc pápa

Másfél hete Ferenc pápa közel kéthetes körútra indult hétfőn a délkelet-ázsiai térségbe. A Szentatya körútját Indonéziában kezdte: a tervek szerint ellátogatott a Délkelet-Ázsia legnagyobb mecsetének számító Istiqal-mecsetbe, ahol a békés vallásközi párbeszéd jegyében az összes helyben elismert vallás, az iszlám, a katolicizmus, a protestantizmus, a konfucianizmus, a buddhizmus és a hinduizmus képviselőivel is találkozott. A 88 éves egyházfő egészségi állapotát figyelembe véve igen komoly vállalás tőle ez a hosszú utazás, 2023-as sérvműtéte óta még nehezebben mozog.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.