BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenkilencre emelkedett a Boris vihar áldozatainak száma Közép-Európában

A húszat közelíti a Borisz vihar által Közép-Európában okozott szélsőséges időjárás és áradások halálos áldozatainak száma − közölték a hatóságok kedden, miután Ausztriában újabb áldozatról érkezett jelentés.

Az erős szél és a szokatlanul heves esőzések péntek óta sújtották Ausztria, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia területeit. Egy 81 éves nő az áradások ötödik áldozata Ausztriában − közölte egy rendőrségi szóvivő az AFP-vel. Vele együtt összesen a húszat közelíti a vihar áldozatainak száma.

Kérdés, az éghajlatváltozás mennyiben járult hozzá az időjárási szélsőségekhez / Fotó: AFP

A tűzoltóság kedden találta meg a nő holttestét elárasztott otthonában Alsó-Ausztriában, az alpesi ország legsúlyosabban érintett tartományában. Az Ausztriában meghalt öt emberen kívül a Boris vihar a legfrissebb összesítés szerint Romániában hét, Lengyelországban négy, Csehországban három ember halálát okozta. Bár az időjárás több helyen stabilizálódni látszott, a talaj megszívta magát vízzel, a folyók pedig kiáradtak, a hatóságok óvatosságra intették az embereket.

„Ausztriában 26 települést vágtak el, és az időjárás javulásával „most fedezzük fel a katasztrófa mértékét” − mondta Johanna Mikl-Leitner alsó-ausztriai kormányzó. 

Csehországban több mint hatvanezer háztartás maradt áram nélkül, főként az ország északkeleti részén, és hétfő este ötszáz embert telepítettek ki, köztük gyerekeket.

Szakértők szerint az emberi tevékenység nyomán keletkező üvegházhatású gázok okozta éghajlatváltozás növeli a szélsőséges időjárási események, például a felhőszakadások és áradások gyakoriságát és intenzitását.

Andreas von Weissenberg, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) munkatársa elmondta, hogy az elkövetkező hónapokban várhatók tanulmányok annak megállapítására, hogy az éghajlatváltozás összefüggésben áll-e ezekkel az eseményekkel. Von Weissenberg elmondta, hogy a Vöröskereszt helyi csapatai segítik a mentési és evakuálási erőfeszítéseket, beleértve az emberek érzelmi és mentális egészségének ápolását.

Bár a jelenlegi árvizeket történelmi jelentőségűnek bélyegezték, azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy az éghajlatváltozás képes felülmúlni az elképzelt lehetőségeket.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.