BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az egész világ feszülten figyel: hamarosan kezdődik Trump és Harris elnökjelölti vitája

Feszült figyelemmel kíséri a világ az Egyesült Államok eseményeit, ahol keddről szerdára virradó éjjel kerül sor Donald Trump republikánus és Kamala Harris demokrata elnökjelölt televíziós vitájára. Az este jelentős következményekkel járhat a novemberi amerikai elnökválasztás kimenetele szempontjából.

Nézők nélkül, az ABC hírtelevízió szervezésében kerül sor Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje és demokrata kihívója, Kamala Harris jelenlegi alelnök élő televíziós vitájára. A philadelphiai eseményt főleg a Demokrata Párt várhatja tűkön ülve, hiszen eredeti elnökjelöltjük, Joe Biden regnáló elnök sorsát épp egy hasonló vita pecsételte meg június végén.

Kamala Harris, Donald Trump, elnökjelölti vita
Kamala Harris és Donald Trump először feszülnek egymásnak / Fotó: AFP

Márpedig Biden alelnöke, Kamala Harris annyiban mindenképpen hasonlít főnökére, hogy nem kedveli a spontán megszólalásokat. Elnökjelöltsége első harminckilenc napjában nem adott interjút, sajtótájékoztatót, ahol kérdéseket szegezhettek volna neki az újságírók, pedig azóta sem tartott – emelte ki a Magyar Nemzet írása.

Harrist kampánycsapata eddig láthatóan igyekezett megóvni a spontán megszólalásoktól, és kommunikációját inkább az előre megírt és súgógépről felolvasott beszédekre korlátozni. Most azonban az alelnöknek jegyzetek nélkül kell helytállnia, hiszen az este hosszas egyeztetések után kialakított szabályai értelmében a két elnökjelölt előtt mindössze üres papír, toll és víz lesz a pulpituson.

Apropó, szabályok. A kilencvenperces vita során kérdéseket csak a műsorvezetők, David Muir és Linsey Davis tehetnek fel. A két elnökjelölt két-két percet kap gondolatai kifejtésére, utána mikrofonjaikat kikapcsolják. Nyitóbeszéd nem lesz, a pódiumon való elhelyezkedést és a záróbeszédek sorrendjét virtuális pénzfeldobással döntötték el – számol be az ABC.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata azzal kritizálta az – elvben általuk is elfogadott – szabályokat, hogy a mikrofonok lenémítása hátrányos Harris számára, akinek így nincs lehetősége azonnal reagálni republikánus ellenfele egy-egy gondolatára.

A nagy kérdés az, hogy Harris, aki előszeretettel használ hosszú és nehezen értelmezhető körmondatokat, mennyire tudja átadni a mondanivalóját a hallgatóságnak – valamint hogy a republikánusok terveivel való riogatáson túl elő tud-e rukkolni valamiféle koherens programmal, eddig ugyanis csak nagy ívű, de ellentmondásos ígéreteket hallhattunk tőle, amelyek nem sokat fedtek fel a valódi terveiről.

Az ABC News már javában készül a gigászi küzdelem első felvonására / Fotó: AFP

Nem sok jóval kecsegteti a demokratákat, hogy az eddigi egyetlen elnökjelöltként adott televíziós interjúja során, amelyen „erősítésként” alelnökjelöltje, Tim Walz minnesotai kormányzó is részt vett, Harris nem tudott igazán meggyőző választ adni például arra a kérdésre, hogy megválasztása esetén mik lennének az első intézkedései.

Donald Trump ezzel szemben bizonyította, hogy nem csupán nem riad meg a hasonló helyzetektől, de kifejezetten élvezi azokat. A június végén Joe Bidennel folytatott televíziós vitán gyakorlatilag lemosta demokrata kihívóját a színpadról, ügyesen kihasználva az idős elnök nyelvbotlásait.

„Harris és Trump is arra törekszik, hogy a vita a politikáról szóljon, de leginkább a másik jelölt politikájáról” – idézi Bruce Mehlman, George W. Bush elnök egykori tisztségviselője gondolatait a The Hill című amerikai politikai hírportál. Mehlman szerint Trump Harris köpönyegforgatását és a Biden-kormányzatban betöltött szerepét, Harris pedig Trump abortusszal kapcsolatos álláspontját veheti elő, az utóbbi ugyanis igen érzékeny kérdésnek számít az amerikai választók körében.

Brutális bosszút forral Trump: komoly árat fizettetne azokkal, akik hűtlenné válnak a dollárral szemben

Százszázalékos büntetővámot vetne ki Donald Trump azokra az országokra, amelyek szakítanak a dollárral. A BRICS-országok, vagyis Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika lehetnének az érintettek, amelyek tavaly egy csúcstalálkozón tárgyaltak a dollármentesítésről.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.