BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb frontszakaszon törtek át az ukránok Kurszknál

Az oroszok egyelőre nem tudták kiűzni az ukránokat a kurszki régióból. Ukrajna most át is tört az orosz védelmen.

Az ukrán hadsereg egy újabb szakaszon tört át a fronton, a határ menti kurszki régióban. A támadást légi rohamalakulatok hajtották végre, minderről az ukrán légierő számolt be hétfői közleményében, ez a kezdeti kurszki támadás óta már a második ukrán áttörés a térségben.

Ukrainian Armed Forces Kozak armored vehicle hit by Lancet munition in Kursk border area
Kurszk, kurszki régió
A kurszki támadást a mai napig nem tudták visszaverni az oroszok / Fotó: AFP

Másfél hónapja nem tudja kiűzni a kurszki régióból az ukránokat az orosz hadsereg

A közösségi médiában felvételek is megjelentek a támadásról, ahogy ukrán tankok megsemmisítenek egy orosz erősítést. Az augusztus 6-án megindított kurszki offenzíva alaposan meglepte az orosz csapatokat, így Ukrajna gyorsan jelentős területet, mintegy 1300 négyzetkilométert (kb. Budapest területe két és félszer) foglalt el, miközben mintegy 600 hadifoglyot is ejtett Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok múlt hónap végi összegzése szerint.

Szeptember 11-én ugyan Oroszország ellentámadást indított, és mintegy 63 négyzetkilométert vissza is foglalt, az RBC Ukraine szerint ezután az ukrán csapatok lendültek ismét támadásba. Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy a kurszki hadművelet célja, hogy egy pufferzónát hozzanak létre, megvédve az ukrán területeket az Oroszországból indított bombázásoktól. 

Ukrajna ugyanis 

számos nyugati fegyvert nem használhat arra, hogy visszalőjön az orosz földről indított támadások ellen. 

Az oroszországi célpontok elleni, nyugati fegyverekre vonatkozó bevetési tilalmat Moszkva a Harkiv elleni offenzíva előkészítéséhez is felhasználta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten Joe Biden jelenlegi elnököt, valamint a novemberi elnökválasztáson egymásnak feszülő Donald Trumpot és Kamala Harrist próbálja az Egyesült Államokban meggyőzni az ukrán béketervről.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.