BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több száz ukrán bűnszervezetet kapcsoltak le, amelyek segítettek elkerülni a sorozást

Közel hatszáz ukrán bűnszervezetet számoltak fel, amelyek segítettek illegálisan elkerülni a sorozást, természetesen jó pénz reményében. Ezek a hálózatok nagyjából hárommillió forint körüli összegekért állítottak ki hamis dokumentumokat, melyek azt bizonyították, hogy tulajdonosuk nem alkalmas a katonai szolgálatra.

Az orosz invázió 2022. februári kezdete óta az ukrán bűnüldöző szervek közel 600 olyan bűnszervezetet lepleztek le, melyek katonai szolgálat elől menekülő férfiaknak segítettek külföldre szökni – közölte Andrij Demcsenko, az ukrán Állami Határőrség szóvivője. A hadiállapot idején az ukrán férfiak 18 és 60 év között, néhány kivétellel, nem hagyhatják el az országot, mivel behívhatják őket katonai szolgálatra. 

ukrán határ
Több száz ukrán bűnszervezetet kapcsoltak le, amelyek segítettek elkerülni a sorozást / Fotó: AFP

A bűnözői csoportok, amelyek segítenek a katonai szolgálat elől menekülőknek, hét- és tízezer dollár (2,5–3,5 millió forint) közötti összeget kérnek hamis orvosi igazolások kiállításáért, amelyek szerint az illető alkalmatlan a katonai szolgálatra, kitalált egészségügyi problémák miatt. Az ukrán hatóságok elkezdték felszámolni ezeket a bűnszervezeteket, és Demcsenko szerint 

2024-ben eddig már több mint 200 „szöktetőhálózatot” tártak fel. 

Az év elején az ukrán parlament elfogadott egy törvényjavaslatot, amely növeli a mobilizáció elkerüléséért kiszabott bírságokat, bár az ország nem tervezi visszakényszeríteni a katonakorú férfiakat az EU-ból – írja a The Kyiv Independent.

2023 végéig legalább 20 ezer ukrán férfi hagyta el illegálisan az országot, hogy elkerülje a katonai behívót – bár a valós szám valószínűleg ennél sokkal magasabb. Demcsenko áprilisi nyilatkozata szerint sokan csempészek segítségével próbálnak átlépni a határon, akik hatalmas összegeket követelnek tőlük, csak azért, hogy a férfiakat végül egy folyón vagy hegyen át egyedül hagyják átjutni.

Nehéz a helyzet keleten

Nehéz a helyzet az Ukrajna elleni orosz háború fő térségében, Kelet-Ukrajnában, de kijevi részről minden szükséges intézkedést megtettek, hogy ellenálljanak a támadásoknak – közölte vasárnap Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka. Az orosz védelmi minisztérium vasárnapi közlése szerint az orosz csapatok elfoglalták a donyecki régióban lévő Vijimka és Pticse települést, és 

az orosz hadsereg a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen előrenyomult. 

Az ukrán hatóságok közlése szerint legkevesebb három ember meghalt és kilencen megsebesültek a Pokrovszktól 35 kilométerre délre fekvő Kurahove város elleni légitámadásban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.