BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna ezért fejleszt saját ballisztikus rakétát

Az Egyesült Államokkal az élen sok ukrán-párti ország nem engedélyezi, hogy fegyvereikkel olyan célpontokat támadjon az ukrán hadsereg, amelyek mélyen Oroszország területén találhatók. Ukrajna sokat nyerhet saját ballisztikus rakéták kifejlesztésével, többet között, hogy nem kell megvárnia az amerikai tiltás feloldását és így könnyen felelhet az orosz támadásokra.

Nem titok, hogy Ukrajna régóta arra törekszik arra, hogy olyan célpontokat tudjon támadni, melyek mélyen Oroszország területén találhatók – különösen azokra az orosz légibázisokra fáj a foguk, ahonnan bombázók indulnak és rakétákat indítanak ukrán városok felé. Ukrajna hadereje drónokkal már képes volt mélyebbi orosz célpontokat támadni, azonban szakértők szerint a lassan drónok okozta károk messze elmaradnak a nagy sebességű rakéták pusztító hatásától, amelyek fordulatot hozhatnának a háború menetében.

US tests ballistic missile over Pacific, Ukrajna
Ukrajna ezért fejleszt saját ballisztikus rakétát / Fotó: AFP

Volodimir Zelenszkij néhány nappal az után jelentette be az új ballisztikus rakétát kifejlesztését, hogy Ukrajna bemutatta új Palianytsia nevű rakétás drónját, amelyet orosz katonai légibázisok elleni támadásokra és „az ellenség támadó potenciáljának megsemmisítésére” terveztek. A Palianytsia első sikeres bevetését Zelenszkij az augusztus 24-i függetlenségi napi beszédében erősítette meg, majd augusztus 25-én egy új videó további részleteket is feltárt a projektről – írja a The Kyiv Independent.

Az ukrán elnök videójában kiemelte, hogy Oroszország „43 ezer különféle rakétát és siklóbombát indított Ukrajna felé” a háború kitörése óta, amelyeket mélyen orosz területen található légibázisokról indítottak. Egyik leghatékonyabb válaszlépés ezekre a támadásokra az lenne, ha magukat a fegyverhordozókat, azaz az orosz repülőgépeket támadnák a katonai légibázisokon. A ballisztikus rakéták még hasznosabbak lennének ebben a harcban, mivel hosszabb hatótávolsággal rendelkeznek, és nagyobb robbanófejet hordozhatnak, ami ideális lenne az orosz légibázisok mélyen orosz területen történő megsemmisítésére.

Ukrajnának főleg azért van szüksége a hatékony ballisztikus rakétákra, mélyebb orosz célpontokat támadjon,

ugyanis szövetségesei – főleg az Egyesült Államok – nem engedik, hogy az általuk kapott fegyverekkel tegye ezt. A saját fejlesztésű ballisztikus rakéták megoldanák ezt a tehetetlenséget és Ukrajna képes lenne valódi megtorló csapást mérni Oroszországra, mely valószínűleg még jobban ellehetetlenítené az esetleges béketárgyalásokat. Zelenszkij augusztus 27-i sajtótájékoztatóján csak annyit árult el, hogy Ukrajna első ballisztikus rakétáját sikeresen tesztelték. Bár a rakéta részletei nem ismertek, sokan feltételezik, hogy a Hrim-2 nevű, már régóta fejlesztés alatt álló rakéta lehet az, amire Zelenszkij utalt.

Ukrajna belülről esik szét: Zelenszkij tisztogat

Gyakorlatilag tömeges elbocsájtás zajlik az ukrán kormányban – erről az ukrán média számolt be. A Pravda saját forrásaira hivatkozva arról tájékoztatott, hogy további kirúgások vannak napirenden azt követően is, hogy 

három miniszter, az igazságügyi, az ipari, valamint a környezetvédelmi már benyújtotta a lemondását, 

sőt így tett Olha Sztefanisina európai és euro-atlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes is, aki szintén lemondó levelet juttatott el az ukrán törvényhozásnak, a Radának. Igaz, a pletykák szerint Sztefanisina éppen az egyik megüresedett tárcát, az igazságügyit kapja majd meg. Korábbi találgatásokkal ellentétben Dmitro Kuleba külügyminiszter egyelőre marad pozícióján.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.