BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Viharok: több ezer kárbejelentés érkezett a Generalihoz az elmúlt hétből

A bejelentett károk értéke közel háromszázötvenmillió forint. A biztosító pár jó tanácsot is megosztott, hogy mielőbb pénzünkhöz jussunk viharkár esetén.

Közel 2500 viharkárral kapcsolatos bejelentés érkezett a Generali Biztosítóhoz szeptember 10–18. között, és ezek értéke a 350 millió forintot is megközelítette – derül ki a biztosító csütörtöki közleményéből.

Car,Destroyed,Under,Fallen,Tree,After,Big,Storm, árvíz, viharkár, vihar
Egy hét alatt közel 350 milliós kárt okoztak a viharok a Generali ügyfeleinél / Fotó: Shutterstock

A legtöbb bejelentés az elmúlt egy hét viharai miatt érkezett a Generalihoz, ezt követik a tetőbeázások okozta károk és a pincebeázások. 

A társaság azt is elárulta, hogy a bejelentések legnagyobb része Győrből érkezett, de Sopron, Mosonmagyaróvár és Szombathely is súlyos károkat szenvedett el.

A heves esőzések miatt kialakult árvíz, áradások is komoly problémákkal jártak szerte az országban, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint a Duna Magyarországon a III. fokú árvédelmi szintet meghaladóan tetőzik a legtöbb helyen, a Lajtán a valaha mért legmagasabb vízállás (LNV), a Murán pedig az I. fok szintjét megközelítő tetőzések jöhetnek. Budapesten az előrejelzések szerint szombaton tetőzhet az árhullám.

Hogyan kerülhetjük el a károkat?

A Generali Biztosító pár jó tanácsot is adott a károk elkerülésére, melyek első eleme, hogy rendszeresen tájékozódjunk az aktuális időjárásról. Ha erős szél ígérkezik, zájuk be az ablakokat, és vigyük védett helyre szabadban lévő vagyontárgyainkat, autóval pedig, ha lehet, ne parkoljunk fa alá. Ha vihar várható, nem árt áramtalanítani elektromos eszközeinket, és a villámvédelemmel ellátott elosztók is megoldást jelenthetnek. Azonban tartsuk észben, hogy egy közeli villámlás még így is kárt tehet az eszközeinkben a telefon-, internet- vagy tévékábel-csatlakozáson keresztül. 

Ha kertes házban lakunk, mindig tartsuk tisztán az épület ereszeit és csatornáit, hogy a lezúduló csapadékot megfelelően el tudják vezetni.

A biztosító szerint viharkár esetén először nézzünk körbe alaposan, hogy hol okozott kárt a vihar, készítsünk felvételeket is a károkról, illetve ha van rá lehetőségünk, szüntessük meg a balesetveszélyes állapotokat, akár szakember segítségével is. Ezután, ha lehet, kezdjük meg a károk enyhítését, például használjunk ideiglenes fóliatakarást megbomlott tető esetén, szivattyúzzuk ki a vizet a pincéből, ha elöntötte, de érdemes lehet a félig letört, veszélyes ágakat is levágni, és elkezdeni a bútorok szárítását. A sérült eszközöket pedig vigyük biztonságos helyre, szükség esetén vizsgáltassuk be őket.

Fontos, hogy ne legyünk alulbiztosítottak, évente nézzük át szerződéseinket!

A Generali arra is felhívja a figyelmet, hogy ne csak legyen biztosításunk, de alulbiztosítottak se legyünk, évente aktualizáljuk biztosítási szerződéseinket. Ez különösen ajánlott az ingatlanunk esetleges fejlesztését, korszerűsítését, ingóságaink gyarapodását követően, hogy megfelelő biztosítási fedezettel rendelkezzünk. A természeti katasztrófák szaporodása és az egyre növekvő építőipari költségek miatt ugyanis a kárkifizetések is nőnek, ám 

ha alulbiztosítottak vagyunk, a biztosítói kifizetések nem fogják fedezni a javítás, újjáépítés vagy épp az újrabeszerzés árát.

A biztosító szerint fontos, hogy a kárbejelentést az észlelést követően mielőbb tegyük meg, lehetőleg online módon, hogy amint lehet, megkezdődhessen a károk feldolgozása. Lényeges az is, hogy fotókkal, videóval dokumentáljuk a vihar okozta károkat.

A Generali szerint akár videós kárrendezéssel, egy okostelefon segítségével akár pár perc alatt is rendezhető a kár. Vagyonkároknál körülbelül 5-7 perc, míg gépjárműkároknál nagyságrendileg 10-15 perc alatt megtörténhet a felmérés, és ha a videóhívás alapján a kár rendezhető, a kárösszeg utalására is sor kerülhet. Az azonnal indított, úgynevezett real-time kifizetéssel tehát már néhány percen belül a károsult számláján lehet a kárösszeg.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.