BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Ursula von der Leyen - Mario Draghi press conference in Brussels ursula von der leyen európai bizottság brüsszel

Von der Leyen lett az EU koronázatlan királynője

Az új Európai Bizottságban senki sem lesz, aki szembe tudna szállni az elnökkel. Bár néhány hónappal ezelőtt még rezgett alatta a léc, és sokan előre ünnepelték a bukását, Ursula von der Leyen most több hatalommal rendelkezik Brüsszelben, mint valaha.

Ursula von der Leyen bemutatta az Európai Bizottság tagjait, akik a következő öt évben a blokk politikáját fogják irányítani, a hűséges katonákból álló testülettel a háta mögött pedig gyorsan elhallgattatta a kétkedőket azzal kapcsolatban, hogy ki a valódi főnök Brüsszelben.

Ursula von der Leyen - Mario Draghi press conference in Brussels ursula von der leyen európai bizottság brüsszel
Ursula von der Leyen átvette a hatalmat Brüsszel felett / Fotó: Anadolu via AFP

Amikor nyilvánosságra hozta a 26 biztos személyét és szerepét , egy dolog azonnal világossá vált: korlátlan irányítást kap az Európai Unió politikája felett.

A barátai és szövetségesei vezető tisztségeket szereztek, a nagy hatalmú és az előző ciklusában gyakran őt akadályozó tárcákat több ember között osztotta fel, és most még kevesebb felelősséggel fog tartozni az EU tagállamainak és az Európai Parlamentnek.

Teljes a hatalomátvétel. A bizottság elnöke eddig is csúcspozíció volt, Ursula azonban az újraválasztásával gyakorlatilag megkoronázta magát mint európai császárnőt 

– nyilatkozta a Politicónak René Repasi, a német szocialisták parlamenti vezetője, aki szerint ez egy hónapokig tartó nyilvános és magánjellegű stratégia eredménye, amely segítségével Von der Leyen teljesen kitakarította az ellenzéket maga körül.

Az első csapatból egyetlen ellenfél sem maradt. Az olyan nagy egyéniségek, mint a francia Thierry Breton és a holland Frans Timmermans – aki gyakran szembeszálltak az elnökkel – búcsút mondhattak a pozíciójuknak.

Kiépült a Von der Leyen-diktatúra

Első hivatali ideje alatt – amikor egy globális világjárvánnyal és egy háborúval kellett szembenéznie az EU küszöbén – amiatt vált hírhedtté, hogy egyoldalú döntéseket hozott, folyamatosan túllépte a hatáskörét, más uniós vezetőket kihagyott a döntéshozatalból, és csak egy maroknyi tanácsadóval volt hajlandó beszélni a stratégiájáról.

Ennek eredményeképpen Brüsszelben gyakran Ursula királynőként gúnyolták. Ez a becenév azonban most jobban tükrözi a valóságot, mint valaha, és az elnök viselkedése kellemetlen jövőt jósol az EU demokratikus intézményei számára.

Von der Leyen következő ciklusa: félelem és reszketés Brüsszelben

Megerősödött radikális jobboldal, az USA által magára hagyott Európa, az egyre kilátástalanabb ukrán háború, az izraeli háború hatásai. Ursula von der Leyen második ciklusa alatt a félelem és a reszketés uralja majd Brüsszel politikáját.

Aznap reggel, amikor von der Leyen bejelentette második csapatát, nem volt hajlandó közölni a Pparlamenttel és a biztosok jóváhagyásában részt vevő partnereivel, hogy kit melyik munkakörbe oszt be, ehelyett a parlamenti vezetőkkel tartott megbeszélésről egyenesen sajtótájékoztatóra ment, ahol minden részletet elárult, kikerülve a zárt ajtók mögötti tárgyalásokat.

A hatalomátvételt a franciákkal kötött egyezségen keresztül tudta végrehajtani, akiknek fontos pozíciókat ígért, ha cserébe segítenek neki kitakarítani az ellenfeleit a bizottságból. Azonban kedden, amikor felfedte a munkaköri leírásokat, Párizs rájött, hogy a jelöltjei csak felhígított szerepeket kapnak majd.

ursula von der leyen európai bizottság brüsszel
Von der Leyent megbízható szövetségesek veszik majd körül, aki a maroknyi ellenzéki biztost is ellensúlyozzák / Fotó: AFP

A 26 biztost – minden uniós tagállamból egy-egy, kivéve Németországot, amely Von der Leyené – az újraválasztott elnök az „egyenrangúak csoportjának” nevezte, akiknek a régi hierarchia nélkül, sokkal nagyobb kooperációval és felelősséggel fognak majd együttműködni.

A régi hierarchia valóban eltűnt, az új pedig sokkal egyszerűbb: Ursula a csúcson, alatta mindenki más, a bizottság új mottója pedig az „oszd meg, és uralkodj” lesz.

Bár az ellenzéki szocialisták, az Európai Parlament második legnagyobb politikai ereje, a spanyol Teresa Ribera számára megszerezték a nagy hatalommal járó versenypolitikai pozíciót, ezt meg kell majd osztania Von der Leyen szövetségeseivel, a baloldal által kinevezett többi biztos pedig csak ennél gyengébb szerepeket kapott.

Az ő ellensúlyozásukra az elnök régi barátai is helyet kaptak a bizottságban, például

  • a szlovák Maros Sefcovic,
  • a lett Valdis Dombrovskis
  • és a holland Wopke Hoekstra is Von der Leyen belső köréhez fog tartozni.

A bizottság vezérének kezére játszik az is, hogy az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnököt választották meg, akit bár kollégái széles körben tisztelnek,

várhatóan nem fog úgy szembeszállni Von der Leyennel, mint ahogy azt a most leköszönő Charles Michel tette.

Ez azonban nem elég ahhoz, hogy a következő öt évben képes legyen egyedül irányítani Európát. A parlamentnek először zöld utat kell adnia csapatának, ezután pedig a tagállamok kormányait is rá kell vennie arra, hogy beálljanak mögé – a hatalom megragadására tett kísérlete miatt azonban lehet, hogy szerzett néhány ellenséget.

Maga lesz a pokol Ursula von der Leyen második ciklusa

Azt gondolnánk, hogy a pandémia és az ukrán háború kemény volt. Ez semmi ahhoz képest, ami Ursula von der Leyenre a következő öt évben vár.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.