BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Trump, Vance, wall Street

A Wall Street imádja Trump alelnökét

Kezd kifizetődni J. D. Vance jelölése. A fiatal politikus ugyanis egyre népszerűbb a Wall Street-i befektetők körében, akik vödörrel öntik a pénzt a republikánusok kampányába.

Az elmúlt évtizedben a republikánus alelnökjelölt, az ohiói J. D. Vance szenátor szép csendben kiépített egy olyan szövetségesi hálózatot a Wall Streeten, amely remekül kiegészíti Donald Trump támogatói körét. Az Egyesült Államok legnagyobb befektetői pedig egyre bőkezűbben támogatják a republikánusok kampányát, amely lassan a finanszírozásban is utoléri Kamala Harris csapatát.

Trump, Vance, wall Street
J. D. Vance sikeresen Trump mögé vonzotta a Wall Street legnagyobb befektetőit / Fotó: AFP

Csütörtökön Vance egymás után két New York-i adománygyűjtő est házigazdája lesz, amelyre az amerikai pénzügyi szektor legnagyobb nevei is hivatalosak, a Trump-kampány pedig valószínűleg mindkét eseményen több mint egymillió dollárt szedhet be, amellyel behozhatják a lemaradásukat a demokratákkal szemben.

J. D. Vance elkötelezte magát az amerikai munkavállalókat és a vállalkozásokat erősítő politika mellett. A Fehér Háznak a gazdaság élénkítésere és a növekedés visszaszerzésere kell fókuszálnia, ezért sokan beálltunk a republikánusok mögé 

– mondta a CNBC-nek Norm Champ, az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) befektetési hatóságának korábbi igazgatója, akinek a neve az első adománygyűjtő estet fémjelezi. Rajta kívül a vendéglistákon olyan Wall Street-i óriások szerepelnek, mint

  • Sander Gerber, a Hudson Bay Capital befektetési cég vezérigazgatója;
  • Jonathan Burkan, a Morgan Stanley vagyonkezelési részlegének az alelnöke;
  • Howard Lutnick, a Cantor Fitzgerald vezetője;
  • Jacob Helberg Palantir-tanácsadó;
  • valamint Scott Bessent és Keith Rabois milliárdos befektetők.

Bár az amerikai üzleti élet krémjét elsősorban a republikánus kampány gazdasági programja és Trump üzletbarát politikái csábították el, kétségtelen, hogy a legtöbb vendég az alelnökjelölthöz fűzött szoros kapcsolata miatt fog megjelenni.

Zsákolja a kampánypénzt Kamala Harris

Nagyot megy a demokraták elnökjelöltje – legalábbis a támogatók gyűjtésében. Kamala Harris tizenegy nap alatt több donort szerzett, mint Joe Biden 135 nap alatt.

Gerber például évek óta Vance közeli barátja, akinek a 2022-es szenátusi kampányát is támogatta, és kijelentette, hogy szívesen házigazdája lenne egy adománygyűjtésnek, ha azon a politikus is megjelenik.

Wall Street és Washington ifjú titánjai

Vance a Yale hallgatójaként került közel először jövőbeli támogatóihoz, ám a befektetők látókörébe először a 2016. novemberi elnökválasztás után, a memoárja promotálása közben került be. Egy, a tiszteletére rendezett New York-i díszebéden jelentette be, hogy elindítja politikai pályafutását, a közönségben pedig John Underwood, a Goldman Sachs ügyvezető igazgatója is ott volt.

Wall Street Revives Big-To-Small Trade On Fed Bets
Sok Wall Street-i bankár maga is az szeretné, ha Washington megreformálná a pénzügyi szektort / Fotó: Getty Images

Underwood az alelnökjelölt Hillbilly Elegy című könyvének rajongójaként elkezdte bátorítani munkatársait és ismerőseit a pénzügyi életben, hogy támogassák a fiatal politikus szenátusi kampányát – a szektor által adományozott 650 ezer dollár 2022-ben a megválasztását is biztosította.

S amióta Trump a szenátort nevezte meg mint alelnökjelöltjét, a Goldman-vezér újra akcióba lépett, és folyamatosan a Wall Streetet járja, hogy támogatókat szerezzen a republikánus kampánynak.

Vance erős választás, Trump jól döntött. Most azonban több száz millió dollárra van szükségünk ahhoz, hogy felvegyék a versenyt Harris támogatóival, akik bőkezűen támogatják a demokrata jelölt gazdaságellenes programját 

– jelentette ki Underwood egy múlt havi adománygyűjtésen.

Az alelnökjelölt kis, de hűséges támogatói bázisa Wall Streeten az évek során óriásira nőtt, annak ellenére, hogy Vance máig keményen bírálja a pénzügyi szektort. Júliusban, a Milwaukeeban tartott Republikánus Nemzeti Konvención például épp az amerikai üzleti vezetőket okolta az elmúlt évtizedek válságai miatt, és kijelentette, hogy „a Wall Street helyett csak a dolgozókat fogják szolgálni”.

Washingtonban Vance-t a szenátus bankbizottságának egyik populistább tagjaként tartják számon, aki a demokratákhoz csatlakozva támogatta a banki vezetők szigorúbb elszámoltathatóságát, valamint kiállt a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) elnöke, Lina Khan trösztellenes javaslatai mellett is.

Ez azonban nem taszította el a befektetőket, sőt, rengeteg támogató szerzett vele, akik nagyobb versenyt és az óriásvállalatok felszámolását szeretnék látni a pénzügyi szektorban.

A kormány sok dolgot túlszabályoz, más területeken azonban a kisujját sem mozdítja. J. D. kiváló vezetője lehetne egy innovációs forradalomnak, amely végre kirúgná Wall Streetet a kényelmes fotelből 

– kommentálta a Trump-programot Gerber, aki a választások után komoly átalakításokat vár az amerikai bankszektorban.

Biztonsági öveket bekapcsolni: felkavarhatja a kampányfinis az amerikai tőzsdét

Izgalmas két hónap vár a befektetőkre a novemberi elnökválasztásig. Donald Trump és Kamala Harris küzdelme az elnöki székért a piacokon is nagy vizet kavarhat még. A történelmi tapasztalat szerint akár nagyobb esés is jöhet a vezető részvényindexeknél.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.