BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zelenszkij elutasította a kínai-brazil béketervet

Az ukrán elnök szerint a kínai–brazil béketerv nem több politikai nyilatkozatnál, és nem érti, hogy Brazília miért pártolja Oroszországot. Zelenszkij szerint a latin-amerikai ország támogatása nagy segítség lenne Ukrajnának.

Az ukrán elnök destruktívnak nevezte és elutasította a kínai–brazil béketervet, mivel szerinte az nem több politikai nyilatkozatnál, amelyet ráadásul nem egyeztettek Ukrajnával. Erről Volodimir Zelenszkij a Metrópoles brazil hírportálnak adott interjújában beszélt, amelyet az Ukrajinszka Pravda szemlézett csütörtökön.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks at the Ronald Reagan Presidential Foundation and Institute in Washington, DC, on July 9, 2024. (Photo by SAMUEL CORUM / AFP)ZelenszkijDonald TrumpUkrajnaorosz-ukrán háborúamerikai választás, Zelenszkij
Zelenszkij szerint destruktív és nem világos a kínai–brazil béketerv / Fotó: AFP

Az elnök szerint nem egyértelműek a tervezetben leírt javaslatok az Oroszországgal való politikai megbékélésre. „Mit jelent az, hogy tárgyalóasztalhoz kell ülni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel? Ő egy gyilkos. Neki kell megmutatnia, hogy véget akar vetni a háborúnak. Nem lehet egyszerűen csak azt mondani, hogy nyitnunk kell egymás felé. Ő támadt a mi országunkra, embereket ölt, elfoglalta a területeinket” – mutatott rá Zelenszkij. Hangsúlyozta, hogy ha Lula annyira békét akar, akkor Ukrajnát támogassa. Megjegyezte, hogy 

igen jól jönne Ukrajnának egy olyan nagy és befolyásos ország, mint Brazília támogatása.

„Mondtam Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnöknek, mondtuk a kínai félnek, hogy tárgyaljuk ezt meg. Nem vagyunk az ellenségeitek, és ti sem a miénk. Miért döntött akkor hirtelen úgy (a brazil elnök), hogy Oroszország pártjára kell állnia, vagy valahol középre? Ez a tervezet határozottan nem az igazságosságról, nem az értékekről szól, nem tartja tiszteletben Ukrajnát, területi integritását, amiről Kína és Brazília is oly sokat beszél” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán hírportál emlékeztetett arra, hogy 

május végén Brazília és Kína közös hatpontos tervvel állt elő. 

Az első kimondja, hogy Ukrajnának és Oroszországnak „be kell tartania a feszültség enyhítésének három alapelvét: nem szabad a harcokat újabb területekre kiterjeszteni, nem szabad fokozni a harci cselekményeket, és nem szabad provokálnia egyik oldalnak sem a másikat”.

Zelenszkij csütörtökön Kijevben Gitanas Nauseda litván elnökkel közös sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az orosz csapatok ellentámadást indítottak az oroszországi kurszki régióban. Hangsúlyozta egyúttal, hogy Kijevben pont erre számítottak. „Ez a mi ukrán tervünk szerint történik” – mondta Zelenszkij.

Zelenszkij új béketerve

Várhatóan a második békecsúcson tárják a világ elé Ukrajna új tervét, mely diplomáciai úton bírná rá Oroszországot a háború befejezésére – mondta a Kijevben zajló Krími Platform csúcstalálkozójának sajtótájékoztatóján Volodimir Zelenszkij. Elmondása szerint ez elsősorban pszichológiai és politikai természetű terv lesz, de többféle fegyver is szerepet kap benne, ami befolyásolhatja Oroszország döntését a háború befejezéséről.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.