BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 926. napja – Zelenszkij exkluzív videóban magyarázta meg a kormánykáoszt

Összefoglaló:

Az elmúlt napokban szinte a teljes kezdőcsapatát lecserélte Volodimir Zelenszkij, az elnök számos fontos minisztert leváltott az ukrán kormányban. A változásokkal kapcsolatban csütörtök este videóüzenetet tett közzé az ukrán elnöki hivatal hivatalos honlapján.

Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök, orosz-ukrán háború
Volodimir Zelenszkij szerint minden kormánytagnak eredményeket kell felmutatnia az ősz folyamán / Fotó: Szergej Csuzavkov / AFP

„Hálás vagyok a parlamentnek, hogy támogatta a megfelelő jelölteket. Létfontosságú, hogy a kormányzati intézmények most a lehető legaktívabban, a korábbinál jóval hatékonyabban, működjenek” – emelte ki az államfő. Hozzátette, hogy a partnerektől több befektetésre van szükség Ukrajna védelmének megerősítéséhez, és aktívabb előrehaladásra az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásokban. Emellett a frontvonalon harcoló valamennyi embernek megfelelő támogatást kell kapnia, és a fegyverellátást is gördülékenyebbé kell tenni. Szintén kulcsfontosságú lesz Ukrajna energiaágazatának újjáépítése és a lerombolt infrastruktúra helyreállítása. Kihívást jelent majd az állam pénzügyi stabilitásának helyreállítása is. Ezekhez új emberekre, új lendületre, egymással jobban együttműködő kulcsemberekre van szükség.

Tucatnyi nagyon konkrét feladatunk van, és az ősz folyamán a kormánynak együtt és mindenkinek a saját pozíciójában is kézzelfogható eredményeket kell felmutatnia

– jelentette ki Zelenszkij.

Az elnök kifejtette, hogy megkapta a jelentéseket a hadszíntér aktuális helyzetéről Szirszkij főparancsnoktól. Ebből kiderült, hogy a pokrovszki frontvonalon a legforróbb most a helyzet, ezért erősítést fog küldeni oda, mert az a cél, hogy a megszálló erők minél nagyobb részét felszámolják.

Folytatódik a békemisszió: Orbán Viktor rendkívüli napok előtt áll – Meloni várja, és Zelenszkij is érkezhet

Legendás helyszínen szólal fel a magyar miniszterelnök néhány napon belül. A beszéd már önmagában is komoly jelentőséggel bír, csakhogy ennél nagyobb dolog történhet a háttérben. Orbán Viktor ugyanis az olasz miniszterelnökkel és az ukrán elnökkel is tárgyalhat.

Az orosz–ukrán háború fontos pillanata Zelenszkij szerint a kurszki területen folyó hadművelet is, ahol az ukrán katonák tartják a kijelölt pozíciójukat, és akciójuk minden egyes napjával bizonyítják a világnak, hogy Oroszország elveszítheti ezt a háborút. Ehhez csupán elegendő elszántságra van szükség az ukránok részéről és azok részéről is, akik befolyásolni tudják a globális helyzetet.

Az ukrán elnök a videóban kitért a nyugati szövetségeseitől eddig kapott fegyverekre és a már megígért támogatásokra is, köszönetet mondott érte Ukrajna barátainak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.