BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ausztria továbbra sem támogatja Románia schengeni csatlakozását

A román politikusok a héten bizakodásuknak adtak hangot, de az osztrák belügyminiszter mai nyilatkozata alapján délkeleti szomszédunk nem sok jóra számíthat. Magyarország továbbra is támogatja Románia schengeni csatlakozását, de Bécs nem tágít.

Csökkent a migránsáradat, de még nem érkezett el az idő, hogy Románia és Bulgária is csatlakozzon a szárazföldi schengeni övezethez – jelentette ki Gerhard Karner osztrák belügyminiszter luxembourgban az uniós belügyminiszterek tanácskozása előtt.

Gerhard Karner továbbra is ellenzi Románia schengeni csatlakozását / Fotó: APA-PictureDesk via AFP

A román politikusok a héten a bizakodásuknak adtak hangot, Marcel Ciolacu miniszterelnök kijelentette: meggyőződése, hogy Románia még az idén eléri a teljes schengeni tagságot. Catalin Predoiu belügyminiszter pedig arról beszélt, hogy Bukarest teljes mértékben felkészült a csatlakozásra, azonban Bécs továbbra sem tágít.

Mint ismert, még 2022-ben szavaztak az EU-tagállamok Brüsszelben Horvátország, Románia és Bulgária csatlakozásáról a Schengen-övezethez. Horvátország felvételt nyert, de Romániát és Bulgáriát elutasították, miután Ausztria és Hollandia nem támogatta a román belépést, bár a csatlakozás a légi és vízi határátkelésben megvalósult.

A döntés vehemens, helyenként elrugaszkodott reakciókat váltott ki délkeleti szomszédunkban. A bukaresti közméltóságok csalódottságuknak adtak hangot Bécs ellenkezése kapcsán, ami szerintük teljesen megalapozatlan. A bukaresti turisztikai miniszter például eltanácsolja a romániai turistákat az ausztriai sízéstől, sokan megszüntetik az osztrák bankoknál fenntartott számlájukat, szóba került egy 200 millió eurós havi követelés is.

Magyarország támogatja 

Szijjártó Péter külügyminiszter már többször kijelentette, hogy Románia csatlakozása a schengeni övezethez Magyarország nemzeti érdeke, és még a magyar uniós elnökség idején meg fog valósulni. A tárcavezető szerint ez azért fontos, mert ha Románia és Magyarország között a közúton is megszűnik az ellenőrzés, akkor eltűnnek a nagyon hosszú sorok a határátkelőkről.

Ráadásul a tíz, jelenleg csak szombaton használható közúti kapcsolatot azonnal a forgalom rendelkezésére tudnák bocsátani, így a mostani 12 átkelőből 22 lenne, ami a határ két oldalán élő magyar közösségek közötti kapcsolattartást is sokkal egyszerűbbé és könnyebbé tenné.

Szijjártó azt is fontosnak tartja, hogy Románia az egyik legfontosabb exportpiaca hazánknak, tehát azon magyar vállalatok, amelyek Romániában, román partnerekkel kereskednek, sokkal könnyebben tudnak dolgozni és még eredményesebbek lehetnek, ezért Budapest csak nyerne a román csatlakozással.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.