BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiszivárgott, hogy mely országok biztosai kezelhetik a pénzcsapot az EU-ban

Néhány uniós biztosról már eldőlhetett, hogy milyen portfóliókat kapnak. Sajtóértesülések szerint a lettek vihetik a korábbi magyar posztot és Ukrajna újjáépítését, az olaszok és a lengyelek pedig a pénzcsapot kezelik. Ezzel eldőlt az is, hogy kivel kell tárgyalnia Magyarországnak az uniós pénzekről.

A hamarosan felálló új Európai Bizottságról a Die Weltben megjelent információk alapján Magyarország számára a lehető legrosszabb forgatókönyv valósul meg – írja a Mandiner. A lap emlékeztet arra, hogy Ursula von der Leyen újraválasztott bizottsági elnök azt ígérte, hogy péntekig megnevezi a tagállamok által jelölt biztosoknak kiosztott portfóliókat, a német laphoz azonban már kiszivárgott néhány igen fontos döntés.

Von Der Leyen
Európai Unió
segély
palesztin hatóság
Ursula von der Leyen döntött az uniós biztosok portfólióiról / Fotó: AFP

Az egyik nagy nyertes váratlanul Olaszország lesz: a lap információi szerint ugyanis az olasz biztosjelölt, Raffaele Fitto ügyvezető alelnöki pozíciót kap a bizottságban, és a gazdaságért, valamint a Covid utáni helyreállítási alapért lesz felelős. A Mandiner szerint ez talán a legnagyobb szívesség, amit az ebből az alapból élő Olaszország kaphatott.

A kiszivárgott információk szerint 

Várhelyi Olivér korábbi pozícióját, a bővítési portfóliót Valdis Dombrovskis, sokszorosan visszatérő lett biztosjelölt kapja, de Von der Leyen tervében van egy csavar: az eddig is bizottsági alelnökként dolgozó lett politikus megkapja Ukrajna újjáépítésének témáját is.

A kereskedelemért a jövőben a holland Wopke Hoekstra felelhet majd, az energiáért a cseh Josef Síkela, az iparért és a stratégiai autonómiáért pedig a francia Thierry Breton. Ez utóbbi egyébként Macron francia elnök és Orbán Viktor közös kedvenc témája. Döntés született a spanyol és a lengyel portfólióról is: Teresa Ribera spanyol biztosjelölt a digitális és a zöldátállásért fog felelni,

a költségvetésért felelős biztosi pozíció pedig Ausztriától Lengyelországhoz, Piotr Serafinhoz vándorol.

Mivel a Magyarország és Brüsszel közötti vitás ügyek jelentős része a költségvetési biztos illetékességi területére esik, minden valószínűség szerint mindaz, amiről eddig az osztrák Johannes Hahnnal kellett a kormánynak tárgyalnia, átkerül Donald Tusk jelöltjéhez.

A szlovák jelölt, Maros Sefcovic dolga a bürokráciacsökkentés és az intézményközi együttműködés lesz majd – ugyanakkor a szlovák politikus elveszíti bizottsági alelnöki státuszát. A Die Welt szerint a bizottsági alelnökök szintje egyébként is átalakuláson megy majd keresztül: a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő mellett további négy ügyvezető alelnöke lesz a bizottságnak, de a nem ügyvezető alelnöki pozíciókat kivezetik.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.