BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az amerikai elnökválasztásig újabb Ukrajnának járó pénzeket blokkol Magyarország

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint érdemes megvárni, hogyan döntenek a tengerentúlon. A befagyasztott orosz jegybanki eszközökön alapuló hitel akár össze is omolhat.

Magyarország visszatartja az Európai Bizottság által Ukrajna háború sújtotta gazdaságának támogatására javasolt 35 milliárd eurós hitelt a november 5-i amerikai elnökválasztásig.

One month before the US presidential election package, vétó
Amíg nem dől el, ki lesz a következő elnök, Magyarország fenntartja a vétót / Fotó: AFP

Az orosz jegybank befagyasztott eszközeinek hozamai által fedezett hitel ugyan az unió kasszáját kíméli, ám a befagyasztott eszközökre vonatkozó szankciókat félévente, ráadásul egyhangúlag meg kell újítani, ezért az Egyesült Államok aggódik a terv hosszú távú stabilitása miatt. A G7 többi országa sem járul hozzá a hitelhez mindaddig, amíg az uniós rész nincs biztonságban, mivel

a befagyasztott eszközök túlnyomó többsége Európában van.

Magyarország pedig régóta igyekszik vétójogát saját előnyére fordítani és addig blokkolni az uniós szankciókat, amíg azok nem hoznak számára is engedményeket – idézi fel az Euronews.

Növelné a mozgásterét Brüsszel, de Budapest nem enged

A washingtoni aggodalmak eloszlatása érdekében Brüsszel a befagyasztott eszközökre vonatkozó szankciók megújítását a jelenlegi hatról 36 hónapra növelné. Bár ezzel a legtöbb uniós tagállam egyetért, Budapest szerint az erről szóló döntéssel meg kell várni az amerikai választási eredményt. 

A hitel jóváhagyásához minősített többség is elég, a szankciók módosításához azonban egyhangúságra van szükség.

Varga Mihály pénzügyminiszter megerősítette, hogy a keddi, luxemburgi miniszteri találkozón is ezt az álláspontot képviselte Magyarország, arra hivatkozva, hogy a két elnökjelölt – Kamala Harris és Donald Trumpellentétes álláspontot képvisel a kérdésben.

Paolo Gentiloni európai gazdaságpolitikai biztos elmondta, a miniszterek kvázi egyhangú támogatást nyújtottak a szankciórendszer módosításához, amelyet annak előfeltételének nevezett, hogy az amerikai részvétel egyenlő részben lehetővé váljon.

A kérdés szerdán, az uniós nagykövetek brüsszeli találkozóján is terítékre kerül, az ülés moderálását a soros elnökséget betöltő Magyarország végzi. Sajtóhírek szerint ugyanakkor Brüsszelben dolgoznak a magyar vétó megkerülésén is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.