BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ensz békefenntartó libanon

Az ENSZ állítja: Izrael vegyi fegyvert vetett be, békefenntartóik nem vonulnak ki Libanonból

Az izraeli támadásokat elítélték, ám az ENSZ-békefenntartók nem vonulnak ki Libanonból. A nemzetközi szervezet szóvivője szerint ugyanis a békefenntartóknak segítséget kell nyújtaniuk a civil lakosság evakuálásában.

A ENSZ libanoni békefenntartó missziójának (UNIFIL) szóvivője pénteken elítélte az izraeli erők által az utóbbi napokban végrehajtott támadásokat, de leszögezte, hogy Libanonban maradnak.

ensz békefenntartó libanon
Az ENSZ békefenntartói az izraeli figyelmeztetés ellenére sem hagyják el Libanont / Fotó: AFP

Maradnunk kell, bár azt mondták, hogy távozzunk 

– mondta a Bejrútból videókapcsolaton keresztül bejelentkezett Andrea Tenenti, arra utalva, hogy az izraeli erők kivonulásra szólították fel őket.

A szóvivő „megdöbbentő pusztításról” számolt be a Libanon és Izrael közötti demarkációs vonal, az úgynevezett kék vonal mentén, és azon túl is. Hangsúlyozta, hogy sok falu szenvedett károkat.

Vegyi fegyvereket fedezett fel az ENSZ

Tenenti azt is közölte: egy néhány hónapja végzett vizsgálatuk annak nyomaira bukkant az egyik bázisuk közelében, hogy az izraeli hadsereg fehér foszfort vethetett be. Hozzátette: az ENSZ Biztonsági Tanácsa tud a történtekről.

A fehérfoszfor-lőszerek nem tartoznak a tiltott vegyi fegyverek közé, az izraeli hadsereg dokumentumok szerint füstfüggönyképzésre, célpontok megjelölésére vagy épületek felgyújtására is használja őket. A nemzetközi egyezmények azonban a lakott területek környékén tiltják a bevetésüket, mert tüzet és súlyos égési sérüléseket okozhatnak.

A szóvivő egy kérdésre válaszolva annak a drónnak a lelövéséről is beszámolt, amely csütörtökön megközelítette a libanoni partoknál lévő hajójukat. Mint mondta: „A délről érkező drón nagyon, nagyon közel, néhány méteres távolságban körözött a hajó körül.”

Megszólalt az EU az ENSZ-békefenntartók elleni támadással kapcsolatban

Az Európai Unió felszólít minden felet, hogy teljes mértékben tegyen eleget az ENSZ békefenntartó egysége személyzetének biztonsága érdekekében. Friss hírek az izraeli háborúról.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.