BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz-ukrán háború 967. napja - Zelenszkij az ukrán parlament elé tárta győzelmi tervét, a következő megálló az EU-csúcs

Az ukrán elnök bemutatta győzelmi tervét Kijevben, a parlament pedig örömmel fogadta azt. Zelenszkij felsorolt öt pontján kívül említett még hármat, melyet csak a közeli szövetségesek tudhatnak. Ukrajna elnöke a csütörtöki EU-csúcson hivatalosan is bejelenti a győzelmi tervet.

Volodimir Zelenszkij bemutatta az ukrán parlamentnek régóta emlegetett győzelmi tervét, aminek fő célja – nem meglepő módon – Ukrajna olyan szintű megerősítése, hogy az véget vessen az orosz–ukrán háborúnak. Zelenszkij olyan biztos a győzelmi tervében, hogy Kijevben kijelentette: a terv jövőre befejezheti a háborút. A tervben helyett kapott a NATO-csatlakozás, engedély a nyugati fegyverek mély oroszországi célpontok elleni használatára, valamint a Kurszkban való további támadások megkezdése. A Kreml egyik szóvivője így reagált a győzelmi tervre: „Kijevnek ki kell józanodnia”.

Zelenszkij az ukrán parlament elé tárta győzelmi tervét, a következő megálló az EU-csúcs
Zelenszkij az ukrán parlament elé tárta győzelmi tervét, a következő megálló az EU-csúcs / Fotó: AFP

Az ukrán elnök szerdai beszédében újfent bírálta Kína, Irán és Észak-Korea orosz párti megnyilvánulásait – „bűnözők koalíciójának” nevezte őket, valamint Vlagyimir Putyint szó szerint őrültnek nevezte. 

Zelenszkij győzelmi tervét nyilvánosan a csütörtöki EU-csúcson fogja bemutatni.

„Háborúban állunk Oroszországgal a csatatéren, a nemzetközi kapcsolatokban, a gazdaságban, az információs szférában és az emberek szívében” – mondta az ukrán elnök Kijevben. A felvázolt győzelmi terv öt pontból áll, melyekről korábban Mark Rutte NATO-főtitkár úgy nyilatkozott, hogy nem ért egyet minden pontjával.

A BBC tudósítása szerint a következő öt pontból áll a győzelmi terv:

  1. Ukrajna meghívója a NATO-csatlakozásra.
  2. Az ukrán védelem megerősítése az orosz erőkkel szemben, beleértve a szövetségesek hosszú hatótávolságú fegyvereinek orosz területen való használatára vonatkozó engedélyt, valamint Ukrajna katonai műveleteinek folytatását orosz területen, hogy elkerüljék az ütközőzónák létrejöttét.
  3. Oroszország feltartóztatása egy nem nukleáris stratégiai elrettentő csomaggal, amelyet ukrán területen telepítenek.
  4. Az Egyesült Államok és az Európai Unió közös védelme Ukrajna kritikus természeti erőforrásai felett, valamint azok gazdasági potenciáljának közös felhasználása.
  5. Csak a háború utáni időszakra: egyes Európában állomásozó amerikai csapatok ukrán katonákkal való helyettesítése.

Zelenszkij szerint három kiegészítés továbbra is titkos, és csak Ukrajna partnereivel osztják meg őket. 

Zelenszkij örül: újabb katonai segélyt jelentette be Joe Biden

A Fehér Ház szerint Biden újabb 425 millió dolláros katonai segélyt jelentett be a kijevi vezetésnek telefonon, a támogatás egyebek között légvédelmi, illetve földi célpontok elleni, levegőből indítható eszközöket, páncélozott járműveket és Ukrajna számára szükséges lőszereket foglal magában. Zelenszkij Telegram-oldalán mondott köszönetet Bidennek, illetve az amerikai kongresszus mindkét pártjának, valamint az amerikai népnek a támogatásért.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.