BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Capsules b-vitamin

Súlyos B-vitamin-hiány fenyegeti Európát

Az ellátási láncok zavarai a gyógyszeriparban is nagy problémákat okoznak. Az emésztő- és idegrendszer egészséges működéséhez szükséges B-vitamin hiánya pedig súlyos következményekkel járhat Európa számára.

Súlyos B-vitamin-hiány fenyegetheti Európát, és Németország lehet ennek az epicentruma. Dr. Békeffy Magdolna belgyógyász a Tények.hu-nak nyilatkozva a vitamin fontosságára hívta fel a figyelmet, melynek hiánya problémákhoz vezethet.

Capsules b-vitamin
A B-vitamin fontos szerepet játszik az emésztő- és az idegrendszer egészséges működésében / Fotó: Science Photo Library via AFP

Ezek az alapvető vitaminok – amelyek energiát adnak, támogatják az agy működését és javítják a hangulatot – egyre nehezebben elérhetők.

Mi állhat a B-vitamin-hiány mögött?

Egyes iparági szakértők szerint a júliusi robbanás a BASF ludwigshafeni üzemében szerepet játszhatott abban a folyamatban, amely most az ellátási láncok zavarait okozza. Noha a BASF főként A- és E-vitamin gyártására összpontosít, a robbanás okozta termelési fennakadások közvetett hatásai a B-vitamin piacát is érinthetik.

Az A- és E-vitaminok alternatív forrásokból is beszerezhetők, de a B-vitaminok gyártása komplexebb, speciális létesítményeket és technológiát igényel, így ezekből könnyebben alakulhat ki hiány.

A B-vitaminok létfontosságúak az ételek energiává alakításában, az idegrendszer fenntartásában és a mentális egészség támogatásában 

– magyarázta dr. Békeffy Magdolna. Ezek a vitaminok megtalálhatók a vitaminkészítményekben, az energiaitalokban és a vitaminokkal dúsított italokban, amelyeket naponta milliók fogyasztanak.

A járvány utáni növekvő kereslet és az ellátási láncokban tapasztalható problémák azonban egyre nagyobb hatást gyakorolhatnak a fogyasztókra és az iparra.

Együnk több mangalicát: remek B-vitamin-forrás a húsa

Nagyböjt előtt még húsevésre buzdít az agrárkormányzat: elindult a mangalicahús fogyasztását ösztönző kampány. A szakmabeliek szerint a tenyésztők átvészelték a legnehezebb időszakot.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.