BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Corriere: Szorongás és depresszió Ukrajnában

A stressz hatással van a katonákra és a családtagokra, és ma sok katona jobban aggódik ukrán polgártársai uralkodó korrupciója és viselkedése miatt, mint az oroszok agresszivitása miatt – közölte a harkivi fronton dolgozó egyik orvos a Corriere della Sera olasz lap tudósítójával.

A Corrierre della Sera háborús tudósítójának kérdésére, hogy melyek a leggyakoribb egészségi problémák a csapatok körében, egy helyi orvos arról számolt be, hogy hosszú távon inkább mentálisak, mint fizikaiak a gondok. „Minden bizonnyal nagy számban szenvednek súlyos sérüléseket, különösen a végtagjaikat érintően a katonák a kamikaze drónok és az ágyútűz robbanásai miatt.”

Mandatory evacuation ordered for key frontline city of Kupiansk
Megsérült épületek az ukrajnai Harkiv régióban. A hatóságok október 16-án bejelentették a kötelező evakuálást a kulcsfontosságú frontvárosban, Kupjanszkban / Fotó: Anadolu via AFP

A legelterjedtebb jelenség azonban mégis inkább a poszttraumás stresszzavar és annak különböző esetei, amelyek az idő múlásával mind több katonát érintek, és hosszú távon az egész ukrán társadalomra kiterjednek” – mondta a 46 éves Oleg Ralko, a fronthoz közeli kórházak orvosa. Hozzátette: „Ezek olyan betegségek, amelyeket nem látnak, gyakran bagatellizálnak vagy teljesen figyelmen kívül hagynak, de aztán megterhelik a családokat és a nemzet lelki egészségét.”

Az olasz lap újságírója a fronttól nem mesze készítette az interjút a szolgálatot teljesítő orvossal. Oleg Ralko egy széles körben elterjedt, de valójában kevéssé ismert jelenségről beszél. A depresszió és a szorongás egyre növekszik a veteránok körében. Szakértők szerint a poszttraumás stressztől (PTSD) szenvedő katonák elérhetik a fronton szolgálók 30 százalékát. A kijevi egészségügyi minisztérium által a Kyiv Postban közölt becslések szerint körülbelül 1,8 millió embert érinthet többé-kevésbé közvetlenül a probléma, beleértve az aktív szolgálatot teljesítő katonákat és az elbocsátott veteránokat. 

„Sokan közülük kíváncsiak, mi lesz a jövőjük, úgy érzik, tehetetlenek pesszimizmusban szenvednek” – mondta dr. Ralko. 

Az államot felszólítják, hogy foglalkozzon a problémával, még akkor is, ha a háború valamikor véget ér. Valójában ma sok katona jobban aggódik ukrán polgártársai korrupciója és viselkedése miatt, mint az oroszok agresszivitása miatt. Ez pedig közvetlenül befolyásolja a harci motivációjukat

– tette hozzá az orvos.

A poszttraumás stresszzavar (PTSD) lényege ugyanis éppen az, hogy a traumán átesett személy fejében tovább pörögnek a szörnyű események, olyan, „mintha az élményfeldolgozás folyamatában elakadna a lemez, az érintett nem tud továbblépni” – fogalmazott cikkében Győrffy Ágnes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának pszichológusa. Az egyik jellemző tünet a Pszichoforyou cikke szerint, hogy az érintett a traumatikus eseményt újraéli, újra és újra lepergeti magában, azt megidéző rémálmai vannak, amelyek gyakran olyan elevenek, hogy ismét a traumatikus helyzetben érzi magát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.