BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erre még nem volt példa: Orbán Viktor és a patrióták Olaszországban gyűlnek össze Matteo Salvini oldalán

Matteo Salvini azért szólította szövetségeseit Pontidába, mert az ügyészség hat év börtönt kért rá egy migránsokat szállító civilhajó feltartóztatásáért, amit 2019-ben belügyminiszterként rendelt el. A vasárnapi nagygyűlés az ő és Orbán Viktor beszédével zárul.

Orbán Viktor részvétele Pontidában bizonyítja, hogy a nemzetközi patrióta mozgalom testet öltött – erről is beszélt Matteo Salvini Sárközy Júliának, az MTI tudósítójának.

ORBÁN Viktor; SALVINI, Matteo
Erre még nem volt példa: Orbán Viktor és a patrióták Olaszországban gyűlnek össze Matteo Salvini oldalán / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Olaszország miniszterelnök-helyettese, egyben infrastrukturális és közlekedési minisztere szombaton a lombardiai Pontidában, a Liga párt kétnapos találkozójának nyitóeseményén nyilatkozott a Magyar Távirati Irodának. Ebben köszönetet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, hogy vasárnap részt vesz a Liga nagygyűlésén. A mostani tanácskozás a párt harmincadik találkozója.

Példátlan: Orbán Viktor és a parióták Olaszországban gyülekeznek

Most először lesz velünk Magyarország, Bécs, Madrid, Prága, Lisszabon küldöttsége, és üzenet érkezik Brazíliából és Párizsból is – hangsúlyozta. Szerinte a magyar miniszterelnök jelenléte bizonyítja, hogy 

erősödünk, és az, ami álomnak tűnt csupán, vagyis a nemzetközi patrióta mozgalom létrehozása, testet öltött.

Matteo Salvini azért szólította szövetségeseit Pontidába, mert az ügyészség hat év börtönt kért rá egy migránsokat szállító civilhajó feltartóztatásáért, amit 2019-ben belügyminiszterként rendelt el. "Ez nem játék, én a börtönt kockáztatom csak azért, mert a kötelességemet teljesítettem a határok védelmével. Közös küldetés ez Európában éppúgy, mint Amerikában és a világ számos más részén, az illegális bevándorlás és az emberkereskedelem elleni fellépés kötelesség" – jelentette ki. 

Rámutatott, hogy ha elítélnek egy politikust, aki megállította az illegális bevándorlást, az nemcsak Olaszországban, hanem Európában is problémát jelent majd, hiszen "másnaptól muszáj lesz megnyitni a kapukat a migránsok előtt". Matteo Salvini a migráció mellett a legfontosabb kihívásnak a béke fenntartását nevezte. Úgy vélte, ha nem sikerül megállítani a közel-keleti konfliktust és az ukrajnai háborút, fennáll a világháború veszélye.

A Liga párt 1990 óta a lombardiai Pontida mezején tartja nagygyűlését, a pártot 2014 óta Matteo Salvini vezeti. Szombaton a Patrióták Európáért pártjai ifjúsági tagozatainak képviselői szólaltak fel, a sort Hidas Dóra, a Fidelitas külügyi kabinetvezetője indította. Az amerikai Republikánusok küldötte, Lucca Ruggeri beszéde közben a fiatalok tömege Donald Trump nevét skandálta. "Identitás, szuverenitás, szabadság!" – kiáltották.

Vasárnap többek között Geert Wilders a holland Szabadságpárt (PVV) elnöke, Marlene Svazek az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alelnöke, Jose Antonio Fuster a spanyol Vox szóvivője és Andre Ventura a portugál Chega vezetője is jelen lesz. Pontida mezején már áll az óriásszínpad "Nem bűncselekmény a határok védelme" felirattal, ahol Orbán Viktor és Matteo Salvini beszéde zárja majd az eseményt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.