BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Utódlásharc a Hamászban: Irán kegyén múlhat az öröklés

Jahja Szinvár halála után a Hamász főparancsnok nélkül maradt, és bár van megbízott vezető, a végleges kinevezés még várat magára. A Hamász következő vezetőjének személye nem egyértelmű, ugyanis a két felmerült jelölt közül egyiket Irán kimondottan jobban kedveli, így még akár belharc is kitörhet a terrorszervezetben.

Az izraeli hadsereg (IDF) megerősítette: Jahja Szinvár, a Hamász utolsó nagy vezetője is meghalt egy rajtaütésben a Gázai övezetben. A ház egy részét az IDF megsemmisítette, a romok alól három férfi holtteste került elő, akiknek egyike Szinvár volt. A Hamász-vezér halálával felmerül a kérdés, hogy mi vár most a terrorszervezet tagjaira, és ami fontosabb, mi vár a több mint száz túszra. 

Palestinians gather to support Palestinian prisoners in Israeli jails, Hamász
A Hamász politikai vezetőhelyettese, Halíl al-Hajja / Fotó: Anadolu via AFP

Izraelnek most lépnie kell

Jahja Szinvár megölése Izrael legnagyobb győzelme a Hamász elleni háborúban. Halála súlyos csapás a terrorszervezet számára, hiszen Szinvár tette őket akkora harci erővé, mely Izrael történetének legnagyobb vereségét eredményezte, az október 7-i támadást. A Benjamin Netanjahu többször is megismételte háborús céljait: 

  • Izraelnek meg kell semmisítenie a Hamász katonai és politikai erejét, 
  • valamint ki kell szabadítani a túszokat. 

Azonban a fogságban lévő túszok még mindig nem szabadok, és a Hamász tovább harcol. Szinvár meggyilkolása volt az a győzelem, amelyre Izrael vágyott, viszont, amíg Netanjahu nem tudja kijelenteni a háborús célok elérését, a háború folytatódik. Sokan úgy vélik, hogy Netanjahu el akarja húzni a háborút, hogy elkerülje a felelősségre vonást a biztonsági hibák miatt, amelyek lehetővé tették Szinvár és emberei számára, hogy betörjenek Izraelbe, valamint hogy végérvényesen elodázza a korrupciós vádak miatti perének folytatását – írja a BBC.

Ki volt Jahja Szinvár?

Jahja Ibrahim Hasszán Szinvár 1962-ben született Hán Júniszban, egy menekülttáborban. Először 1982-ben tartóztatták le rendellenes tevékenységekért, és hat hónapot töltött a Far’a menekülttábor börtönében, ahol megismert több palesztin aktivistát, köztük Szalah Sehadet, hatására pedig elkötelezte magát a palesztin ügy mellett.

1988-ban megtervezte és végre is hajtotta két izraeli kém elrablását és meggyilkolását, valamint négy további palesztin kivégzését. 2011-ben több mint ezer másik elítélttel együtt szabadon engedték egy fogolycsere keretében. Szinvárt 2017-ben, titokban választották meg a Hamász egyik vezetőjének, és a Gázai övezet irányítója lett. 

Szinvár volt a Hamász gázai erőinek főparancsnoka. Ő tette lehetővé a teljes körű támadást Izrael ellen 2023. október 7-én.

Ameddig Izrael nem nyilatkozik másképp, addig azt kell alapul venni, hogy Szinvár halála nem változtat Gáza helyzetén, és az izraeli hadsereg tovább folytatja a Hamász felszámolását. Netanjahunak viszont most tartania kell magát ígéretéhez, és határozott lépéseket kell tennie a túszok kiszabadítására, különben a már eddig is fel-feltörő zavargások tovább fognak erősödni.

Ki lesz a Hamász új vezetője?

Iszmáíl Hanije politikai vezető és Jahja Szinvár, a fegyveres erők főparancsnokának halála után nem maradt olyan személy, aki automatikusan átvegye a vezetést és közvetlenül tudja irányítani a terrorszervezetet. A LBCI libanoni hírportál szerint 

a Hamász külföldön élő vezetője, Khaled Mesal lett a megbízott főnök.

Mesal 1997-ben vált világszerte ismertté, miután izraeli ügynökök mérget fecskendeztek be neki egy elhibázott merénylet során a jordán fővárosban, Ammanban, a nyílt utcán. Ez akkor annyira felbőszítette Jordánia királyát, hogy azzal fenyegetőzött: amennyiben Izrael nem adja át az ellenszert, felbontja a békeszerződést. A palesztin támogatók számára Mesal és a Hamász többi vezére az izraeli megszállás ellen küzdők példaképe, akik életben tartják ügyüket akkor is, amikor a nemzetközi diplomácia kudarcot vall.

Hamas Foreign Chief Khaled Meshaal in Libya
Khaled Mesal, a Hamász külföldi vezetője / Fotó: Anadolu via AFP

A Reuters szerint egy magas rangú Hamász-tisztviselő, Halíl al-Hajja, aki Katarban tartózkodik, és vezette a Hamász tárgyalóit a Gázában zajló közvetett fegyverszüneti tárgyalásokon Izraellel, szintén lehetőségként merült fel a vezetésre, mivel ő Irán és a régióban lévő szövetségeseinek kedvence. 

Mesal kapcsolatai Iránnal azonban feszültek, 

mivel 2011-ben támogatta a szunnita muszlimok vezette felkelést Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen.

Mesal az 1990-es évek vége óta központi figura volt a Hamász vezetésében, bár főként a száműzetés relatív biztonságából dolgozott, miközben Izrael más prominens Hamász-vezetőket próbált likvidálni a Gázai övezetben. Miután 2004 márciusában egy légicsapásban megölték a kerekesszékes Ahmed Jasszint, Izrael egy hónappal később meggyilkolta utódját, Abdel-Azíz Al-Rantisszit Gázában, és Mesal vette át a Hamász általános vezetését.

Más Hamász-vezetőkhöz hasonlóan Mesal is szembenézett azzal a kérdéssel, hogy vajon érdemes-e pragmatikusabb megközelítést alkalmazni Izraellel szemben a palesztin államiság eléréséért – mivel a Hamász 1988-as chartája Izrael megsemmisítésére szólít fel –, vagy tovább kell folytatni a harcot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.