BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irán bármelyik pillanatban megtámadhatja Izraelt

A perzsa ország ballisztikus rakéták sorozatával indíthat támadást az amerikaiak szerint. Izrael folytatja a Libanon elleni támadást és légicsapásokat.

A Közel-Kelet eddig sem volt a béke szigete, de az elmúlt hetekben felgyorsultak az események, így Izrael előbb Teheránban végzett a Hamász vezetőjével, majd felrobbantak a Hezbollah által használt csipogók és más kommunikációs eszközök, amit Hasszán Naszrallah Hezbollah-vezér halála követett egy izraeli légicsapás után, míg végül a zsidó állam inváziót is indított Libanon ellen.

Iran-Protest Against Killing Hassan Nasrallah In Tehran, irán
Iránban Hasszán Naszrallah Hezbollah-vezért gyászolják / Fotó: Getty Images

Kedden aztán az Egyesült Államok arról számolt be, hogy minden jel arra utal: Irán ballisztikus rakétákkal indíthat támadást Izrael ellen, méghozzá legalább akkorát, mint az áprilisi csapás volt. Azt a támadást Izrael – némi amerikai segítséggel – gond nélkül elhárította, kérdés, hogy a perzsa ország képes-e még erősebb támadást indítani.

Az olajárat is az égbe lőtte a küszöbön álló háború

A Reuters beszámolója szerint azonban az iráni rakétáknak el se kellett indulniuk azért, hogy a nap nagyobbik részét pirosban töltő olajárak zöldbe forduljanak, és a korábbi, 2 százalék körüli esés 2 százalékos emelkedésbe váltson. A Hezbollah ugyancsak arról számolt be, hogy rakétákat indított útnak Tel-Aviv felé. Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője viszont azt közölte, hogy 

egyelőre nem észleltek Irán felől légi fenyegetést, ám az izraeli légvédelem készen áll a támadás elhárítására.

A Hamász tavaly október 7-i támadása után Irán a csatlósai segítségével próbált nyomást gyakorolni Izraelre, de igyekezett elkerülni egy szélesebb konfliktust. Az elmúlt napokban azonban Izrael komoly csapásokat mért az Irán támogatását élvező milíciákra, legyen szó akár a Hamászról, akár a Hezbollahról, akár a húszikról. Ezekre a csapásokra azonban Teherán mindeddig csupán üres fenyegetésekkel válaszolt.

A sékel annál erősebb lett, minél jobban ütötte Izrael a Hezbollahot – az amerikai figyelmeztetésig
Elképesztő spekuláció folyik az izraeli devizapiacon. Háborús hírekre erősödik a sékel, miközben ilyenkor minden más deviza gyengülne a negatív költségvetési hatások miatt. De kiderült: ennek is van határa.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.